Rīta Panorāma

No Sibīrijas deviņu gadu vecumā viens pats atbēg uz Latviju

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Viesturu Kairišu un Inesi Boku-Grūbi

Režisors Kairišs: Neredzam Melānijas Vanagas varonību – mums varoņi ir hokejisti un basketbolisti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Juristes, žurnālistes un rakstnieces Melānijas Vanagas varonību Latvijā īsti nenovērtē, lai gan viņa un viņas veikums ir ļoti svarīgs Latvijas valsts nācijai. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" uzsvēra režisors Viesturs Kairišs.

Runājot par juristes, žurnālistes un rakstnieces Melānijas Vanagas stāstam veltīto filmu “Melānijas hronika” un iespēju trīs dienu garumā sekot ceļam no Rīgas uz Tjuhtetas ciemu Sibīrijā, kas iemūžināts video, filmas režisors Kairišs atzīmēja, ka, viņaprāt, Latvijā nav pietiekošas izpratnes par to, kādu iemeslu dēļ Latvija kā valsts joprojām pastāv.

Kairišs atzīmēja, ka Melānija Vanaga bija cilvēks, kas izturēja ilgos pazemojumus un tuvāko cilvēku zaudējumu, nesagruva, bet izdzīvoja arī garīgi kā personība. Melānija Vanaga rakstīja līdz sirmam vecumam un sagaidīja, kad viņas darbus varēs publicēt.

"Melānijas Vanagas gadījumā mēs ļoti maz esam runājuši par garīgās nepakļaušanās aspektu. (..) Tā garīgā nepakļaušanās pat ir būtiskākais, kāpēc Latvijas nācija šobrīd joprojām pastāv, (..) " teica režisors, norādot, ka ar šo garīgo nepakļaušanos Latvijas valsts ideja nesta tālāk pat visneiespējamākajos apstākļos.

"Varbūt dēļ viņas [Melānijas Vanagas] mēs šobrīd runājam šajā valstī. (..) Tā, protams, ir piemiņas diena, bet tā ir arī lielas uzvaras, apliecinājuma diena mūsu tautas identitātei, ko Melānija Vanaga ar savu ārprātīgo jaudu ir mums sagādājusi (..). Mēs īsti neredzam šo varonību, mums varoņi ir hokejisti un basketbolisti. Visu cieņu Kristapam Porziņģim, bet Melānija Vanaga ir būtiskāka Latvijas nācijai,” teica režisors.

Viņaprāt, žurnāliste un rakstniece Melānija Vanaga un viņas veikums ir liela vērtība. "Tas ir mūsu izdzīvošanas pamatā. Arī turpmāk mums ir svarīgi garīgi izdzīvot, garīgi nepakļauties arī mūsu režīmiem vai režīmiņiem. Ne jau tas [ir svarīgākais], ka mēs būsim spēcīgi, muskuļaini un labi šausim, bet gan tas, ka mēs būsim gudri, domāsim un spēsim nepakļauties,” teica režisors.

Jau vēstīts, ka tieši pirms 75 gadiem, 1941. gada 14. jūnijā, padomju vara uz Sibīriju izsūtīja  tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, salaužot viņu likteni, veselību un nereti arī dzīvības pavedienu.

Viena no izsūtītajām 7168 sievietēm bija arī juriste, žurnāliste un rakstniece Melānija Vanaga ar dēlu. Jau novembrī pie skatītājiem nonāks šīs sievietes stāstam veltīta filma “Melānijas hronika”, bet jau tagad, gaidot filmu, tās veidotāji dod iespēju cilvēkiem iepazīt to ceļu svešumā, ko pirms 75 gadiem vilcienā uz Sibīriju veica Melānija un tūkstošiem citu deportēto.

No šodienas visiem interesentiem būs iespēja trīs dienu garumā sekot ceļam no Rīgas uz Tjuhtetas ciemu Sibīrijā, kas iemūžināts nepārtrauktā video.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti