Kultūras ziņas

Top Igo un Mārtiņa Brauna dziesmu cikls "Ūdens"

Kultūras ziņas

KM budžeta samazinājums ietekmēs valsts simtgades svinības

Strīds par filmu vērtēšanu "Lielajam Kristapam"

Režisori un producenti iebilst pret iecerētajām izmaiņām «Lielā Kristapa» filmu vērtēšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šogad nacionālajai kino balvai  „Lielais Kristaps” pieteikts rekordliels filmu skaits – 87, taču Latvijas Kinematogrāfistu savienība nolēmusi neorganizēt profesionāļu žūriju, bet veidot publiska balsojuma modeli – plašu "Lielā Kristapa" vērtētāju forumu, kurā iesaistīti vairāki simti dažādu cilvēku. Pret šādām pārmaiņām iebilst daļa filmu režisoru un producentu. Viņi organizatoriem uzrakstījuši vēstuli, kurā aicina atstāt filmu vērtēšanu žūrijas ziņā.

Kinoveidotāju vidē dalās domas, kā būtu jāvērtē nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” pieteiktās filmas. Pašlaik konkursam pieteiktas 87 filmas: viena spēlfilma, 11 dokumentālās filmas, 21 spēles īsfilma, desmit animācijas filmas un 18 dokumentālās īsfilmas, kā arī 26 dokumentālās televīzijas filmas, kurām izveidota atsevišķa kategorija.

"Filmu programma būs skatāma no 15.septembra līdz 15.oktobrim "Forum Cinema" – pilna Latvijas kino aina, kas tiks nodota vērtēšanai "Lielā Kristapa" forumam, kas ir filmu nozares profesionāļi, gan sabiedrisko organizāciju biedri, gan arī aktīvi nozarē strādājoši cilvēki, un katrai filmai būs vismaz trīs seansi, lai katrs sev ērtā laikā varētu noskatīties," stāsta Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītājs Reinis Kalnaellis.

"Mēs tuvojamies tādam Amerikas modelim," teic producents Andrejs Ēķis. "Tas ir tāds, ka tur pati industrija – tur 5000, pie mums 300 industrijas pārstāvju paši nobalso, kurš tad ir labākais veikums, labākais operators utt. Tas man ļoti patīk, jo bieži vien, kad ienāk žūrija, viņiem ir savi kritēriji, kuri nav līdz galam skaidri. Uzskatu, ka industrijā svarīgāki ir tās dalībnieki, kuri paši nolemj, kas tad ir un kas nav."

Daļa filmu producentu un režisoru gan ir gluži citās domās, lai gan festivāls jau tepat pie durvīm.

"Mēs iedvesmojamies no "Oskara" akadēmijas, kas darbojas pēc pavisam citiem principiem. Eiropas Kino akadēmija nominē tās filmas, kuras jau ir apbalvotas festivālos, kur jau šis žūrijas filtrs ir gājis pāri. Mēs te imitējam procesus, kuriem ar Latviju nav nekāda sakara. Mēs izlaižam šo būtisko profesionālās izvērtēšanas posmu, bez kura nekas nevar attīstīties," uzskata producents Gints Grūbe.

Forums profesionālas žūrijas vietā, Grūbesprāt, vēl vairāk veicinātu kritikas žanra izmiršanu, kā arī nespēju novērtēt filmas specifiskas profesionālas kvalitātes.

"Nu kā cilvēks, kuram nav bijis saskares ar filmēšanas procesu tādā tiešā veidā, var vērtēt filmas mākslinieku vai grimētāju?" jautā Grūbe.

"Šeit visi ir profesionāli, kuri ir piedalījušies kādā filmu uzņemšanas posmā, vairums režisori. Kāpēc lai režisors nevarētu izvērtēt grimu vai kostīmus?" - tā savukārt Reinis Kalnaellis.

Vairāki producenti apsver domu atteikties izrādīt savas filmas "Lielajā Kristapā", ja netiks nodrošināts profesionālas žūrijas izvērtējums. Par kompromisu abas strīdīgās puses mēģinās vienoties Filmu padomes sēdē 2.septembrī.

"Līdz šim kritēriji nav bijuši ''Kristapam'', kā tiek atlasītas filmas, kā tiek nominētas filmas, kā tiek izvēlēta žūrija, līdz ar to mēs ļoti vēlamies vienot šos filmu industrijas pārstāvjus, gan jaunus, gan vecus, lai šie būtu svētki mums Latvijai, un galvenais – filmas pieejamas skatītājiem," mērķi skaidro Reinis Kalnaellis.

"Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija notiks 25.oktobrī kinoteātrī "Kino Citadele", tiešraidē tā tiks translēta Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā. Balvas filmām tiks piešķirtas piecās kategorijās, savukārt labākajiem kinoprofesiju pārstāvjiem - 13 kategorijās. Būs arī skatītāju balsojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti