Režisore Laima Žurgina pabeigusi ilgi tapušo filmu «Kaza kāpa debesīs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Režisore Laima Žurgina pabeigusi ilgu gadu darbu pie dokumentālās filmas “Kaza kāpa debesīs”, kurā apkopoti unikāli materiāli par Latvijas kultūras dzīvē īpašu laiku, īpašu vietu un īpašiem cilvēkiem – 20. gadsimta 60. gadi, brīvības gars leģendārajā Rīgas kafejnīcā "Kaza" un kultūras personības, kas izaugušas no "Kazas" apmeklētāju loka. Filmas pirmizrāde paredzēta 11. aprīlī kinoteātrī "Splendid Palace", pēc tam tikai daži publiski seansi dažādās kinozālēs.

Dokumentālās filmas “Kaza kāpa debesīs” varoņus vieno jaunības bohēmiskā pulcēšanās vieta, neliela kafejnīca Rīgas vecpilsētā, starp savējiem saukta par “Kazu”. Šī vieta apvīta leģendām, mītiem un humoristiskiem nostāstiem; tā bija vieta, kur padomju laika Rīgas jauniešiem 20. gadsimta 60. gados garīgos orientierus sniedza Džoanas Baezas un Boba Dilana, Vladimira Visocka un Bulata Okudžavas mūzika, informācija no Rietumu pasaules nonāca caur relatīvi brīvāko kaimiņvalstu presi – poļu, čehu, bulgāru žurnāliem -; “Kazā” no rokas rokā ceļoja nelegālā krievu “samizdata” literatūra – Solžeņicins, Brodskis, Dovlatovs –, te diskutēja par Džoisu, Kafku un Sartru,  Fellīni, Antonioni un Bergmanu, Pikaso un Polloku, Garodī un Dubčeku…

No 60. gadu “nepareizajiem jauniešiem”, kas pulcējās “Kazā” – nonkonformistiem, hipijiem un bitņikiem  – izauguši sabiedrībā pazīstami rakstnieki, dzejnieki, mūziķi, režisori, arī jaunās, brīvās Latvijas politiķi. 60. gados viņiem bija 18, 20, 25 gadi, šodien – par pusgadsimtu vairāk. Filma ir stāsts par leģendārām Latvijas kultūras un mākslas dzīves personībām – Imantu Kalniņu un Imantu Lancmani, Maiju Tabaku un Māru Ķimeli, Laimu Eglīti un Birutu Delli, Eiženu Valpēteri un Modri Tenisonu, Uldi Bērziņu un Jāni Rokpelni, Juri Zvirgzdiņu un Māri Bišofu, Māru Brašmani un Andri Grīnbergu, kurus vieno pagājušā gadsimta 60. gados slavenā kafejnīca “Kaza”. Filmas varoņu paaudze pieredzējusi divas sabiedriskās sistēmas – sociālistisko un kapitālistisko –, var atskatīties uz procesiem sabiedrībā vēsturiskā un starptautiskā kontekstā. Ir savākts milzīgs, unikāls materiāls, tai skaitā neskaitāmas  sarunas ar kādreizējiem "kazistiem", kas dalās atmiņās, atziņās un vērtējumos.

Filmas autore un režisore ir Latvijas dokumentālā kino klasiķe un arī kādreizējā “kaziste” Laima Žurgina, operatori – Edgars Bite, Kaspars Braķis, Uģis Egle, Uldis Jancis, Miks Meirāns. Filmā skan komponista Imanta Kalniņa mūzika, skaņu režisors Andris Barons, skaņu operators – Ilvars Veģis, montāžas režisors – Andris Zemītis. Filmas atbalstītāji – Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, ALFOR, filmu pabeigt palīdzēja studija "Ego Media". Producenti – Laima Žurgina, Guntis Trekteris.

Filma “Kaza kāpa debesīs” tiks demonstrēta tikai dažos publiskos seansos kinoteātrī “Splendid Palace”, Liepājas Latviešu biedrības namā, Vidzemes koncertzālē Cēsīs un Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē, vairākus no šiem seansiem apmeklēs arī filmas veidotāji un varoņi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti