Režisora Paula Dombrovska īsfilma iekļauta lielākā Ziemeļamerikas dokumentālā kino festivāla programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kanādā dzīvojošā latviešu režisora Paula Dombrovska veidota dokumentālā īsfilma “Dear Don” ("Mans mīļais Don") ir iekļauta dokumentālo filmu festivāla “Hot Docs” īsfilmu skatē, medijus informēja režisors. Filmas “Dear Don” pirmizrāde bija paredzēta Toronto, Kanādā, festivāla laikā šī gada aprīlī - maijā, taču Covid-19 pandēmijas dēļ festivāla norise ir pārcelta un organizatori pagaidām nav izziņojuši, kad filmas nokļūs pie skatītājiem.

“Hot Docs Festival” ir lielākais dokumentālo filmu festivāls Ziemeļamerikā, kurš katru gadu pulcē ap 220 000 skatītāju un tajā piedalās filmas no vairāk nekā 50 valstīm. Šogad saistībā ar Covid-19 pandēmiju festivāla norise klātienē, kas bija plānota no 30. aprīļa līdz 10. maijam, ir pārcelta, taču organizatori 14. aprīlī izziņoja festivāla oficiālo filmu programmu, lai atbalstītu māksliniekus.

Paula Dombrovska dokumentālā filma ir balstīta Kanādas laikraksta “The Globe and Mail” lasītājas iesūtītas vēstules saturā. Īsfilmas galvenā varone Mārga mūža nogalē 70 gadu vecumā stāsta par savu un sava dzīvesbiedra Dona dzīvi, kurš cieš no vecuma demences, un ir spiests dzīvot veco laužu pansionātā. Mārga katru dienu dodas vizītē pie Dona, un viņi pavada kopā laiku – vēro, kā paceļas un nosēžas lidmašīnas, vēro garām braucošo satiksmi, autostāvvietā ietur kopā pusdienas, guļ gultā un skatās “National Geographic” raidījumus. Dons ir izbijis autovadītājs tālbraucējs, un viņu interesē viss, kas ir saistīts ar mašīnām un to kustību. Viņš stundām ilgi var vērot garām braucošas mašīnas, un Mārga tam nepretojas, bet pievienojas. Režisors atzīmē:

“Virspusēji stāsts ir sirsnīgs un aizkustinošs skats uz cilvēku vecumdienām un traģiskas situācijas pārvarēšanu, bet tam pamatā ir uzmanība, kas pievērsta cilvēku psiholoģiskajam traumām un novērtējums beznosacījumu mīlestības spēkam.”

Pauls Dombrovskis stāsta: “Izlasot Mārgas publicēto vēstuli laikrakstā “The Globe and Mail”, mani uzreiz piesaistīja autores apbrīnojamais iekšējais spēks, prasme nenolaist rokas un koncentrēšanās uz pozitīvo šajā visnotaļ sarežģītajā dzīves situācijā. Dziļāk iepazīstot šo laulāto pāri, patieso stāsta būtību gan es saskatīju kaut kur citur. Mārga bērnībā tika audzināta ļoti stingri, neizjūtot mīlestību un emocijas no mātes puses, kurai savukārt pašai bijuši ļoti prasīgi vecāki. Pieaugot viņa kļuva emocionāli ievainojama un bija apjukusi, īsti nezinādama, kas ir mīlestība. Tikai pēc ilgiem gadiem, pateicoties Dona neatlaidībai, rūpēm un sirds siltumam, Mārga pamazām sāka mācīties pieņemt un apzināties mīlestību, rūpes vienam par otru. Tagad, kad Donu ir piemeklējusi nelaime, ir Mārgas laiks atdot šo sirds siltumu un rūpes.  Veidojot šo īsfilmu, man kļuva skaidrs, ka filmas pamattēma ir par cilvēka emocionālajam traumām, kuras bieži mantojam no saviem vecākiem un bieži tās vijas kā ķēde no paaudzes paaudzē, no vecākiem uz bērniem." 

Pēc festivāla “Hot Docs” noslēguma sekos informācija par iespējām filmu noskatīties arī Latvijas auditorijai.

Pašlaik top nākamais šīs komandas projekts, kas stāstīs par Kanādā ilgstošāko protesta nometni – Ziemeļamerikas pamatnācijas virsaiti, kurš jau 20 gadus dzīvo vientulībā mežā uz savas cilts svētās zemes, tā protestējot pret slēpošanas kalna būvēšanu šajā vietā. 

Par režisoru

Pauls Dombrovskis ir dzimis 1982. gadā un audzis Latvijā. Studējis RSEBA, strādājis Ārlietu ministrijā, pēc tam Latvijas Televīzijā par operatoru. Dzīvojis Vācijā, ASV, Austrālijā un Jaunzēlandē. 2010. gadā pārcēlās uz Vankūveru Kanādā, kad par pirmo īsfilmu "Bring It" ieguva pilnu studenta stipendiju un iespēju pilnveidot savu režisora izglītību Vankūveras Kino skolā. Režisors veido filmas ar dziļu personisku iesaisti, garīgu pārdzīvojumu, viņu interesē cilvēku psiholoģiskā dzīve, viņu garīgās attīstības process un tā jēga mūsu dzīves gaitā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti