Dienas ziņas

Kalnciemā nojauc nelikumīgi uzbūvētu dzīvojamo ēku

Dienas ziņas

EK par sodu "Lietuvas dzelzceļam"

Fotogrāfijās iemūžina Rēzeknes novadu

Rēzeknes novads sagaida fotogrāfus ar mākoņu cīņām, lietu un sauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē Latgalē ieradušies 60 fotogrāfi – profesionāļi un amatieri, kas trīs dienu garumā fotoattēlos iemūžinās vietējos cilvēkus, ainavas, tradīcijas un emocijas. Šī būs jau otrā reize, kad Rēzeknes novads pulcē foto mākslas piekritējus no visas Latvijas.

Rēzeknes novads sagaida fotogrāfus ar mākoņu cīņām, lietu un sauli
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Ja divus gadus atpakaļ pirmajā plenērā fotogrāfi no visas Latvijas tikās pavasarī, tad šoreiz Rēzeknes novadu fotomākslinieki varēs iepazīt lietainajā, bet tomēr krāsainajā rudenī.

"Ļoti patīk Latgale. Braucu un priecājos, visi tie pakalni, un šodien laika apstākļi... Tik dramatiskas mākoņu cīņas un lietus un saule. Fantastiski! Priekš fotogrāfa ideāli," saka Mārīte, kura atbrauca no Rīgas.

Viņa ar prieku izmantojusi iespēju tikties ar citiem fotogrāfiem un divtik lielu prieku viņai sagādā tas, ka šī tikšanās nav pilsētā.

"Mani draugi ārpus Rīgas apvienojas šādos foto klubos, un viņiem ir šādas tikšanās un izbraucieni. Rīga, manuprāt, ir pārāk liela, un cilvēki tik lielā pilsētā ir daudz vientuļāki nekā laukos, man tāda sajūta. Un līdz ar to, ja es tieku projām no Rīgas uz šejieni, man tā foto cunftes kopības sajūta ļoti patīk," atzina Mārīte.

Pirmās foto dienas Rēzeknes novadā tika veltītas izcilā fotogrāfa Jāņa Gleizda piemiņai viņa 90. jubilejas gadā. Šāda fotomākslinieku kopdarbība un arī interese no vietējo pagastu iedzīvotāju puses rosināja turpināt iesākto.

"Uzsvars būs uz vēstures fiksāciju. Ne tikai ainavas, bet arī cilvēki, darbi, varbūt tradīcijas, kas ko redzēs, jo cilvēki un fotogrāfi ir ļoti dažādi, ar dažādām izpratnēm. Katrs varēs sevi parādīt," stāsta Latgales fotogrāfu biedrības vadītājs, viens no foto dienu idejas īstenotājiem Igors Pličs.

Šoreiz fotogrāfi varēs viesoties Ozolaines, Mākoņkalna, Lūznavas, Feimaņu, Sakstagala un Maltas pagastā.

"Lai aizvestu pie aktīvākiem ļaudīm, pie kolorītākiem ļaudīm, pie aktīvākām vietām, kur kaut kas notiek, lai mēs varētu ar savu fotogrāfa aci atspoguļot to patiesību, kas šobrīd ir jeb fiksēt vēsturi," piebilst Pličs.

Šogad plenērā piedalās 75 fotogrāfi, interese esot liela un fotogrāfu ģeogrāfija plaša.

"Pie mums brauc no Liepājas, no Talsiem, Jūrmalas, Ogres un Cēsīm. Atsaucība ir liela. Tas mani priecē un dod spēku, jo viens no slēptajiem maniem mērķiem ir saturēt kopā šo fotogrāfu cunfti, amatierus, kam ir vienāda domāšana. Ir cilvēki, kam nav svarīga tik daudz tā nauda, bet iespēja tikties, mainīties pieredzē, sarunāties un galvenais fotografēt," saka Pličs.

Paredzētas arī dažādas lekcijas, prezentācijas un diskusijas. Katrā no pagastiem vietējie ir sagatavojuši ko īpašu, lai parādītu interesantākās vietas, ēkas, latgaliskās tradīcijas, dabas bagātības, cilvēkus un pat lai aicinātu medībās.

"Piemēram, Ozolaines pagastā fotogrāfi varēs viesoties keramikas saimniecībā "Cukrasāta", apskatīt seno muižas parku, zirgu staļļi un reitterapijas nodarbības, dzirdēt un skatīt vaigā folkloras kopas “Zeiļa” kolorītās dāmas tautu tērpos. Iepazīties ar Lūznavas muižu, kas jau ir pārkāpusi gadsimta slieksni. Feimaņos Heraldikas namā varēs apmeklēt seno Latgales tērpu demonstrāciju, Maltā noteikti jāpiemin zirgu pasta stacija," atklāj Ozolaines pagasta tautas nama vadītāja Santa Ostaša.

Plenēra dalībnieks, fotomākslinieks Valdis Brauns ir gandarīts, ka pateicībā par uzņemšanu fotogrāfi dāvinās Rēzeknes novadam fotogrāfijas, kas uzņemtas “Foto dienu” laikā. "Galvenais, ka reģionam paliek bildes no dažādiem fotogrāfiem, ar dažādiem redzējumiem. Paliks arhīvā, tas vēsturiski ir interesanti. Arī mākslinieciski. Viens no otra idejas pasmeļas," saka Brauns.

Sagaidot Valsts svētkus, labākos darbus varēs apskatīt izstādēs katrā no iesaistītajiem pagastiem. Savukārt nākamās foto dienas plānotas jau citā gadalaikā – ziemā vai vasarā, lai Rēzeknes novads tiktu iepazīts un atspoguļots visos gadalaikos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti