Rēzeknē jūlija beigās notiks īsfilmu kinofestivāls «Open Place»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Šī gada vasarā no 31.jūlija līdz 4.augustam Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS (Austrumlatvijas koncertzālē) norisināsies Starptautiskais Baltijas jūras reģiona valstu īsmetrāžas filmu kinofestivāls „Open Place”, kas piecu dienu garumā priecēs kino profesionāļus no 11 valstīm, kā arī viesus no visas Latvijas un pasaules.

Starptautiskā īsfilmu festivāla „Open Place” galvenais mērķis ir popularizēt Eiropas jaunākās un labākās īsmetrāžas filmas, veicināt Latvijas kinematogrāfa attīstību, kā arī veidot jaunu un talantīgu kino nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību. Paredzams, ka kinofestivāls „Open Place” veicinās Rēzeknes kā Latgales kultūras un tūrisma centra atpazīstamību un kinematogrāfistu sadarbību Baltijas reģiona un Eiropas līmenī.

Starptautiskā kinofestivāla „Open Place” goda prezidents ir Latvijā un Krievijā plaši pazīstamais aktieris Ivars Kalniņš. Viņš pauž prieku par to, ka festivāls norisināsies tieši Rēzeknē – Latgales sirdī, un uzsver, ka tas būs pasākums, kas bagātinās ne vien Rēzeknes un Latvijas kultūras dzīvi, bet arī veicinās pilsētas atpazīstamību tālāk pasaulē:

Rēzekne ir daudzsološs kultūras centrs ar attīstītu infrastruktūra. Topošajai koncertzālei, kur notiks festivāls, nepieciešams nopietns saturs. Ceru, ka šis kinofestivāls būs pietiekami vērienīgs, lai izdaiļotu Latgales reģiona dzīvi.”

Viens no kinofestivāla idejas autoriem ir Rēzeknē dzimušais Sergejs Lihodkins, kurš šobrīd dzīvo Sanktpēterburgā. Rēzeknes pilsētas priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs stāsta: „Sergejs Lihodkins pirmais pauda ideju par kinofestivālu. Tālāk sekoja iepazīšanās ar režisoru, vairāku līdzīgu kinofestivālu rīkotāju Sergeju Novožilovu. Skatot pilsētas iespējas, secinājām, ka Rēzeknei ir potenciāls kļūt par šāda pasākuma norises vietu. Mūsu pilsēta ar katru gadu kļūst atvērtāka, infrastruktūra – sakārtotāka, kam izcils piemērs ir Latgales vēstniecība GORS, kas durvis vaļā vērs jau maija beigās. Tomēr infrastruktūra nevar pastāvēt bez satura, tāpēc ceram, ka kinofestivāls „Open Place” kļūs par ikgadēju notikumu, kas pulcēs viesus no visas pasaules.”

Kinofestivāla idejas galvenais īstenotājs izraudzīts konkursa kārtībā – tā ir nevalstiskā organizācija kinematogrāfijas attīstībai „Kinoforum”, kuras vadītājs Sergejs Novožilovs ir arī kino un teātra festivāla „Amurskaja oseņ” prezidents un Krievijas kinematogrāfistu savienības sekretārs.

„Pasaulē ir daudz īsfilmu festivālu, taču Baltijas jūras reģionā šis ir vienīgais. Zīmīgi, ka visi lielākie starptautiskie kinofestivāli notiek tieši mazās pilsētās. Manuprāt, veiksmīgam kinofestivāla „Open Place” sākumam Rēzekne ir gatava, jo īpaši tamdēļ, ka pilsētā top brīnišķīga koncertzāle,” stāsta Sergejs Novožilovs, uzsverot, ka viņa intuīcija saka – festivāls kļūs par veiksmīgu, tradicionālu notikumu.

Kinofestivāla „Open Place” konkursā ir aicinātas piedalīties 11 Baltijas jūras reģiona valstis. Kinofestivālā iecerēts izrādīt apmēram 33 īsfilmas, kas tapušas 2012.gadā un 2013.gada pirmajā pusē. Konkursa programmai atvēlētas trīs dienas, savukārt pārējās dienās ārpus konkursa tiks demonstrētas arī citas filmas, tai skaitā pilnmetrāžas spēlfilmas, dokumentālās un animācijas filmas. Galvenā kinofestivāla „Open Place” balva tiks pasniegta par labāko spēlfilmu, tāpat tiks pasniegtas godalgas par labāko režiju, scenāriju un operatora darbu, tiks apbalvoti arī labākie sieviešu un vīriešu lomas atveidotāji. Īpašas balvas pasniegs Rēzeknes pilsētas domes un festivāla rīkotāji. Starptautiskā kinofestivāla „Open Place” balvas jau top Rēzeknē, radošo pakalpojumu centrā „Zeimuļs”.

Konkursa filmas vērtēs starptautiska žūrija. Plānots, ka žūrijas sastāvā būs Regimantas Adamaitis no Lietuvas, Jurijs Lepšins no Krievijas, Arnis Līcītis no Latvijas, kā arī kino jomas pārstāvji no Somijas, Polijas un Vācijas. Kinofestivāla viesu vidū būs aktrise Lilita Ozoliņa un režisors Jānis Streičs no Latvijas, Gitis Lukšas no Lietuvas, Erika Lansalu un Eva Kivi no Igaunijas, Inna Makarova, Dmitrijs Haratjans un Natālija Varleja no Krievijas, kā arī citi kino profesionāļi. Sagaidāms, ka kinofestivālu „Open Place” Rēzeknē apmeklēs virkne filmu autoru, režisoru un aktieru.

Kinofestivāla „Open Place” viesus priecēs plaša kultūras programma – koncerti, mākslas darbu izstādes un izsoles. Festivālu bagātinās trīs īpašie vakari, no kuriem 1.augusts būs veltīts Ivaram Kalniņam, kurš šajā dienā svin savu 65 gadu jubileju. Kinofestivāls „Open Place” noslēgsies 5.augustā ar Galā koncertu Rīgā, Maskavas namā.

Kinofestivāla „Open Place” galvenie rīkotāji ir nevalstiskā organizācija kinematogrāfijas attīstībai „Kinoforum” (Krievija), Rēzeknes pilsētas dome un Latgales vēstniecība GORS. Kinofestivāla „Open Place” goda prezidents ir aktieris Ivars Kalniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti