Kultūras ziņas

"DakhaBrakha" no Ukrainas uzstājas Mežaparkā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Rīgas kinostudijā uzņem filmu "Grāmata par visu"

REPORTĀŽA: Rīgā top Nīderlandes un Latvijas kopražojuma filma «Grāmata par visu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas kinostudijas paviljonos vairāk nekā divas nedēļas norit intensīvs filmēšanas darbs Latvijas un Nīderlandes kopražojuma ģimenes filmai "Grāmata par visu". Filmēšana Nīderlandē jau noslēgusies.

Līdz šim Latvija ar Nīderlandi sadarbojusies tikai trīspusējos kopražojuma filmu projektos. Filmu producente Alise Ģelze stāsta: "Šis ir viens izteikts Covid-19 projekts, jo saruna par iespējamo sadarbību jau tika uzsākta 2020. gada sākumā. Un sākotnēji filmēšana tika plānota, ja nemaldos, 2020. gada vasarā. Filmēšana tika pārcelta divreiz, kas patiesībā tieši projektam deva daudz lielākas iespējas."

Filmas režisore ir Ineke Houtmane, kura ne pirmo reizi ekranizē nīderlandiešu autora Gūsa Kuijera grāmatu. Filmas budžets ir gana iespaidīgs – 2,2 miljoni eiro, un to finansiāli atbalsta arī Nacionālais kino centrs, Nīderlandes Filmu fonds un Rīgas Filmu fonds. Režisore saka – ja nebūtu Latvijas atbalsta, tad šeit nefilmētu.

"Mēs šeit filmējam tikai iekštelpās – studijā. Viena ir šī milzīgā studija, un tad ir vēl virtuālā studija, tur mēs strādājam ar ekrāniem un varam radīt debesu ainas. Abas studijas ir ļoti labas," uzsver Ineke Houtmane.

Grāmatas un filmas stāsta centrā ir deviņus gadus vecs zēns Tomass ar īpašām spējām. Viņa iemiesotājam filmā, aktierim Brendonam Koenam šī ir pirmā tik nozīmīgā loma. "Galvenais filmas vēstījums, manuprāt, ir pārstāt baidīties. Zēns vēlas būt laimīgs, un šajā stāstā viņam saka, ka laimes atslēga slēpjas tajā, ka tu vairs nebaidies," teic aktieris.

Par filmas sižetu turpina aktieris Dans Šūrmans: "Filmas darbība norisinās pagājušā gadsimta 60. gados. Stāsts ir par kādu kristiešu ģimeni, kurā ir ļoti stingrs tēvs. Ģimenē ir mazs zēns, kurš raksta grāmatu par visu, viņš tajā pieraksta pieredzi, un viņam ir sarunas ar Jēzu, kurš izkāpj no gleznas."

"Mums filmēšanas komandā ir daudz latviešu, un viņi ir tiešām fantastiski. Tas ir brīnišķīgs veids, kā strādāt kopā," pieredzē dalās aktrise Sallija Harmsena. "Man ļoti patīk Rīga, ja man būtu iespēja šeit filmēt garu seriālu, es būtu ļoti, ļoti priecīga. Es te varētu būt mēnešiem ilgi. Šī ir ideāla pilsēta – nav pārāk blīvi apdzīvota, zaļa, te ir ļoti jauki cilvēki, ārkārtīgi radoši."

Filmas veidošanā svarīga loma ir arī latviešu komponistam Kārlim Auzānam un filmas māksliniecei Laurai Dišlerei. "Grāmata par visu" uz ekrāniem varētu nonākt nākamgad un tiks izrādīta arī Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti