Kultūras ziņas

"Marīna 2021" Jūrmalā

Kultūras ziņas

Dzīvais šahs "Rīgas Laikam"

Latvija Kannu kinofestivālā

REPORTĀŽA no Kannām: Latvija piedalās filmu tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Francijā līdz 17. jūlijam norit 74. starptautiskais Kannu kinofestivāls. Līdzās prestižajam filmu konkursam, uz kuru ved ceļš pa slavenajām sarkanajām kāpnēm, norisinās arī citas nozarei zīmīgas aktivitātes. Latvijas kino pārstāvji, producenti, režisori un kino kritiķi devušies uz festivālu, lai darbotos filmu industrijas pasākumos un kino tirgū. Latvijas kino paviljons Kannās ieguvis jaunu vizuālo veidolu un uz ekrāniem redzami topošo Latvijas filmu fragmenti, kas piesaista starptautisku interesi.

Katrs pasaules kinorežisors sapņo par Kannu pili, bet patiesībā viss sākas kino tirgū. Un šogad Kannās visi, kas lūkojas no Festivāla pils pār sarkanajām kāpnēm pat aiz fotogrāfu galvām,  nevarēja nepamanīt plīvojošos Latvijas un Lietuvas karogus virs baltajiem paviljonu kupoliem. Latvijas stends ieguvis arī jaunu vizuālo dizainu – slīpēta dzintara alūzijas un kino.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma uzsver: “Šis ir labs gads, lai veidotu normālu dialogu ar partneriem, jo jāsaka, ka Kannu festivāls vienmēr ir izcēlies ar ārprātīgu kņadu, tempu, laika trūkumu, un normāla komunikācija nemaz tā neveidojās, nu, šis ir izņēmuma gads arī šajā jomā."

Speciāli Kannu filmu tirgum Nacionālais kino centrs ir apkopojis un izdevis jaunāko un topošo Latvijas filmu katalogu līdz 2023. gadam. Grāmata ir bieza un cerīga, un starptautiskie partneri jau kaļ kopīgus plānus.

Rīgas Filmu studijas producents Romans Morozovs atklāja: “Mēs uz Kannām esam atbraukuši prezentēt vairākas filmas, un viena no interesantākajām ir “Mātes piens”, kā jau daudzi zina.”

“Mani interesē ne tikai Latvijas filmas, bet lielā mērā Eiropas filmas, kas var ceļot pa pasaules kinofestivāliem ārpus šo filmu nacionālās teritorijas,” uzsvēra filmu izplatītājs Andreass Rotbauers no Vācijas.

Starptautiskā producentu platformā Kannās darbojas visu Baltijas valstu pārstāvji – no Latvijas Aija bērziņa (“Tasse Film”) un Gints Grūbe (“Mistrus Media”), kurš Kannās ieradies kopā ar režisoru Dāvi Sīmani un arī scenāriju attīstīšanas konkursā prezentēs topošo spēlfilmu “Marijas klusums” par Latvijā dzimušo, starptautiski atpazīstamo mēmā kino aktrisi Mariju Leiko.

“Tas ir ļoti plašs stāsts caur šo sievietes prizmu, un mēs jau arī redzam, ka ir liela interese no starptautiskajiem producentiem,” norādīja Sīmanis.

Debijas filmu kategorijā uz Kannām, tā sakot, “vest tautās”, iesniegta režisora Uģa Oltes pirmā filma “Upurga”. “Pirmkārt, interesenti redzēt dzīvus cilvēkus, paturēt rokā īstu plakātu, mēs ejam ar vēl spēlfilmu iekšā, lai pamēģina pacīnīties,” par sajūtām Kannās sacīja “Vides filmu studijas” producents Uldis Cekulis.

Festivāla ieguvumi nav vienas dienas jautājums, bet investīcijas kino nākotnē. Kannu sarkanās kāpnes mūs gaida, cerams, mums būs ko piedāvāt nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti