Kultūras ziņas

Sigulda pretendē uz literatūras pilsētas titulu

Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Rīga Jūrmala"

Kannu kinofestivāla kulminācija

Reportāža no Kannām: Festivāls tuvojas kulminācijai; sestdien nosauks laureātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kannu kinofestivāls tuvojas savai kulminācijai. Sestdien, 17. jūlijā, tiks nosaukti “Zelta palmas zara” laureāti, kuru filmas pēc tam uzsāks savu uzvaras gājienu pasaules kinoteātros. Pēdējās festivāla dienās kino kritiķi izsaka savas prognozes, kuru filmu autori kļūs par šī īpašā festivāla uzvarētājiem.

Kannu kinofestivāls aizvada pēdējo vakaru, baudot kino visos festivāla formātos. Pludmales kinoteātris bija pilns ik vakaru, un, neskatoties uz striktajiem Covid-19 kontroles pasākumiem, festivāla programma tika parādīta pilnā iecerētajā apjomā.

Runājot par aizkulišu emocijām, visi bija priecīgi redzēt uz sarkanajām kāpnēm Katrīnu Denēvu, kura ir atkopusies no insulta, vairākas kino zvaigznes savās filmās filmējušās kopā ar saviem jau pieaugušajiem bērniem – Šons Pens pats režisēja un spēlēja kopā ar savu meitu filmā “Karoga diena”, uz sarkanajām kāpnēm pirmo reizi parādījās Džūlijas Robertsas meita, Šarlote Geinsbūra Kannās prezentēja dokumentālo filmu par savu māti, izcilo aktrisi Džeinu Birkinu. Par aktrisi kļuvusi un Kannās parādījās arī Tildas Svintones meita, savukārt leģendārā Tilda Svintone ir absolūtā kino filmu rekordiste un bija redzama 5 festivāla filmās, sākot ar Vesa Andersona jauno filmu un beidzot ar ekstravaganto filozofisko Taizemes režisora Apčitaponga Vīresetakula pirmo angļu valodā uzņemto filmu "Memoria".

Tilda Svintone Kannu kinofestivālā
Tilda Svintone Kannu kinofestivālā

Tikmēr kino kritiķi no visas pasaules kino žurnālos, kuriem iznāk Kannu speciālizlaidumi, ik dienas vērtē filmas, liekot gan bēdīgos smaidiņus, gan prognozējot Kannu “Zelta palmas zaru”. Šiem reitingiem seko visi kino procesam pietuvinātie ļaudis, taču tas tomēr negarantē, ka to respektēs Spaika Lī vadītā žūrija.

Kurš šogad uzvarēs kinofestivālā? Programmā ir daudz tiešām spilgtu autorfilmu, gan klasiķu, gan debitantu radītas. Šogad gandrīz nav izredžu, ka uzvarēs kāda no nedaudzajām amerikāņu filmām, pat ne Vess Andersons. Bet labi reitingi profesionāļu vērtējumos ir japāņu filmai “Brauc ar manu auto”.

Šogad Kannu kinofestivālu var saukt ne tikai par Eiropas kino autoru konkursu – īpaši daudz programmā ir franču filmu un izcilu franču aktierdarbu. Vai Kannu kinofestivāls ļaus triumfēt Leo Karaksam, vai Fransuā Ozonam vai Žakam Odiāram, vai tomēr šokējošajai jaunajai franču režisorei, ko jau salīdzina ar Tarantīno jaunībā – Žuliai Dikurno ar filmu “Titāns”, kas lika brīžiem – kā bērnībā – aizvērt no bailēm acis?

Žulia Dikurno Kannu kinofestivālā
Žulia Dikurno Kannu kinofestivālā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti