Kultūra

Uz JRT skatuves atgriezīsies Māras Zālītes luga „Pilna Māras istabiņa”

Kultūra

Ķekavā skatāma karikatūrista Daiņa Breikša darbu izstāde

Renāra Vimbas filma «Es esmu šeit» pasaules pirmizrādi piedzīvos Berlīnē

Renārs Vimba spēlfilmā «Es esmu šeit» pievēršas pusaudžu dzīvei laukos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kino darbos līdz šim vairāk runāts par tiem, kas aizbrauc no Latvijas, bet mazāka uzmanība pievērsta tiem, kas paliek šeit - tādi ir režisora Renāra Vimbas vērojumi. Tas bijis viens no iemesliem, kāpēc viņš savā debijas spēlfilmā pievērsies pusaudžu dzīvei Latvijas laukos. Filma "Es esmu šeit" lielā konkurencē atlasīta Berlīnes kinofestivāla programmai "Generation", un pasaules pirmizrādi piedzīvos 14.februārī. Latvijā savukārt filmu sāks izrādīt no 26.februāra

Filma vēsta par septiņpadsmitgadīgo meiteni Raju un viņas brāli Robi, kuri, atstāti vecāsmātes uzraudzībā, cīnās par izdzīvošanu Latvijas laukos. Viņu tēvs ir miris, bet māte devusies peļņā uz Londonu. Vienā brīdī kāds baiss notikums pārvērš māsas un brāļa dzīvi, liekot Rajai pieņemt lēmumus, no kādiem vairītos pat pieaugušie.

Lai arī filmā jaušama mūsdienu Latvijas problemātika, tā tomēr nav sociāla drāma, bet gan drīzāk jaunas meitenes pieaugšanas stāsts, kuru caurvij vientulības, vilšanās un pirmās mīlestības pārdzīvojums.

"Tā nav sociāla drāma par bāreņu nedienām. Filma ir par pusaudzi meiteni, kurai ir jāizcīna gan savas iekšējās cīņas, gan cīņas pret ārējo pasauli, lai šajā bieži vien iracionālajā cīņā viņa varētu iepazīt to, ko mēs saucam par atbildību," stāsta režisors Renārs Vimba.

Filma pamatā uzņemta Rēzeknes apvidū. Tās galvenās lomas tēlotāja Elīna Vaska ieraudzīta Cesvainē, bet tagad viņa jau ir Latvijas Kultūras akadēmijas studente. Lai arī filmas stāsts pirmajā brīdī šķiet skarbs, producente Alise Ģelze to raksturo kā skatītājam draudzīgu, kurā saglabāts labs emocionāls balanss.

"Režisoram ir izdevies noturēt balansu starp ļoti sirdi plosošu drāmu un tomēr radīt skatītājā cerību, ka mūsu dzīvēs viss ir kārtībā. Tā ir ļoti sentimentāla un emocionāla filma, bet tās pēcgarša ir gaiša. Skatītājs iziet no zāles ar apcerīgu un melanholisku noskaņojumu," pauž Alise Ģelze.

Galvenās varones mazo brāli Robi atveido Andžejs Jānis Lilientāls, bet valdonīgo vecomāti - Valmieras teātra aktrise Ruta Birgere. Lomās darbojas arī Edgars Samītis, Zane Jančevska, Indra Briķe, Rēzija Kalniņa, Jānis Kirmuška un Sandra Kļaviņa.

Mūziku filmai komponējis Ēriks Ešenvalds, Latvijas Radio studijā to ieskaņojis Valsts akadēmiskais koris "Latvija".

Kā vēstīts, pasaules pirmizrādi filma piedzīvos 14.februārī Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā, kur, izturot lielu atlasi, iekļuvusi konkursa programmā "Generation". Pirms trim gadiem šajā programmā izrādīja arī Jāņa Norda filmu "Mammu, es tevi mīlu", kas ieguva starptautiskās žūrijas balvu.

Renāra Vimbas filmas producente Aija Bērziņa to uzskata par labu novērtējumu Latvijas kino kopumā: "Man liekas - tas ir jāskatās tādā kopējā Latvijas kino nozares kontekstā. Tas ir ļoti labs rādītājs, ka neilgi pēc pirmās reizes, kad Latvijas spēlfilma iekļuva Berlināles konkursā, mēs atkal esam konkursā. Ņemot vēl vērā to, cik mēs maz vispār filmas uzņemam, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Tas ir labs panākums, kas ir jānovērtē, un pašiem sev jāpasaka, ka nav ko visu laiku kritizēt. Mēs varam iztaisīt labas filmas, un tā ir priecīga vēsts mums visiem."

Berlīnes festivāla programmā "Generation" iekļauj filmas bērnu un jauniešu auditorijai, tās tiek izvēlētas no vairākiem tūkstošiem kino darbu.

Renāra Vimbas filma "Es esmu šeit" Berlīnē pirmizrādi piedzīvos 14.februārī, bet Latvijas kinoteātros filma būs skatāma no 26.februāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti