Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilograms kultūras"!

Kultūras ziņas

"Rīgas Ritmu" meistarklasi vada "Grammy" laureāts

Ievas Raudsepas izstāde ISSP galerijā

Realitāte un fikcija Ievas Raudsepas izstādē «Tā varētu tevi arī aprīt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“ISSP galerijā” Berga bazārā 3.jūlijā tiek atklāta latviešu māksliniece Ievas Raudsepas pirmā personālizstāde Latvijā pēc Kalifornijas mākslas institūta absolvēšanas. Izstādē “Tā varētu tevi arī aprīt” skatāms video darbs ar tādu pašu nosaukumu. Izstādes atklāšana vienlaikus ir atvēršanas svētki arī Ievas Raudsepas fotogrāmatai, kas tematiski sasaucas ar video darbu un stāsta par notikumiem uz prāmja starp Rīgu un Stokholmu.

Video darbs “Tā varētu tevi arī aprīt” ir izdomāts stāsts, kuru dokumentālā vidē izspēlē trīs aktieri – jaunieši, kas uz prāmja meklē savu pazudušo biedru.

“Es pirms pāris gadiem uzņēmu tādu fotosēriju, kas norisinājās uz prāmja starp Rīgu un Stokholmu, jo mēs ar draugiem daudz braucām ar to prāmi. Es dokumentēju cilvēkus manā vecumā. Man prāmis likās tāda interesanta vide, jo tas kļuva par tādu metaforu, kā ir justies ļoti jaunam un jūras vidū, kas ir bezgalīga, liela un skaista, bet reizē arī ļoti biedējoša, tā var vienkārši tevi aprīt,” stāsta Raudsepa.

Jaunā māksliniece atklāj, ka viņu interesē stāsta potenciāls, kā arī attiecības starp realitāti un fikciju.

“Tas ir arī ļoti personisks darbs, jo atspoguļo, kā es tajā brīdī tieši jutos, kā astoņpadsmitgadīgs cilvēks, kuram tā kā viss vēl priekšā, bet reizē viss ir neskaidrs, bet tu esi tāds pusizaudzis, tu neesi īsti pieaugušais, bet tu neesi īsti vairs bērns vai pat pusaudzis, un tas ir visu laiku kaut kā tā neveikli,” atzīst māksliniece.

Ieva Raudsepa studējusi filosofiju Latvijas Universitātē un Helsinku universitātē un šogad absolvējusi arī Kalifornijas Mākslas institūtu “CalArts”. Viņas interese par fotogrāfiju aizsākusies, mācoties pie Andreja Granta un vēlāk papildinot prasmes Starptautiskajā Fotogrāfijas vasaras skolā, taču Ieva sevi neuzskata par fotogrāfi šaurā nozīmē – tas ir tikai viens no medijiem, kas kalpo pasaules izziņai. Viņas pirmās personālizstādes Latvijā nosaukums “Tā varētu tevi arī aprīt” aizgūts no video darba. Savukārt videodarbs izaudzis no fotogrāmatas, kas pabijusi jau vairākās izstādēs Eiropā.

Ievas Raudsepas videodarbs “Tā varētu tevi arī aprīt” tapis sadarbībā ar operatoru Reini Aristovu un skaņu mākslinieku Miķeli Putniņu, un būs apskatāms “ISSP galerijā” līdz 7. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti