Dienas ziņas

Latvijā turpinās akcija "Lapsu tūre"

Dienas ziņas

Skrundā atjaunots deportāciju piemiņas vagons

Fotogrāfijās ataino Raiņa dzeju

Raiņa mājās Berķenelē īpaša izstāde – dzejoļi attēloti fotogrāfijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpils novada Kalkūnes pagastā ir Raiņa bērnības mājas, kur gādā par dzejnieka daiļrades popularizēšanu. Nupat, lai varētu iepazīt Raiņa dzejoļus, atklāta īpaša fotoizstāde

Atskanot lielajam zvanam dzejnieka Raiņa mājās Berķenelē, tās viesi tika aicināti uz šīs sezonas noslēguma pasākumu. Līdztekus mīklu minēšanai un citām aktivitātēm mājas ābeļdārzā atklāta īpaša fotoizstāde, kas tapusi projekta "Rainis un fotogrāfija" gaitā.

Tajā vizualizēti Raiņa dzejoļi, tādējādi ikvienam ļaujot iepazīt dzejnieka daiļradi neierastākā veidā.

"Teikšu godīgi – Raini es lasīju sen, skolas laikā. Un tad, kad es paņēmu Raiņa dzejoļus, sapratu, ka īstenībā Raini ilustrēt ir ļoti grūti! Un beigās es atgriezos pie bērnu dzejoļiem. Tad mēs sasaistījām arī kopā to versiju, ka Rainis šeit bērnībā ir dzīvojis. Un tāpēc Raiņa bērnības zeme, Raiņa bērnības dzejoļi. Un viņi ļoti labi aizgāja," pastāstīja projekta "Rainis un fotogrāfija" vadītāja Ilze Onzule.

Aicinājumam iesaistīties projektā atsaucās vairāk nekā 40 fotogrāfi no visas Latvijas. Tālākie fotoizstādes dalībnieki bija ieradušies pat no Ventspils.

"Tas ir tā neierasti, man šķiet, vizualizēt dzejoļus tieši kā fotogrāfiju.

Pirmkārt, vērtīgi, protams, jo tas ir Rainis, un tas ir ārpus konkurences tik un tā. Un šis projekts man liekas tāds paliekošs, kas atstāj aiz sevis kaut ko vairāk nekā tikai ātri izzūdošu kaut kādu ideju. Dzejoļu vizualizāciju es taisu pirmo reizi," pastāstīja fotogrāfe no Ventspils Agnese Pastare.

Savukārt Agneses 10 gadus vecā dēla Ernesta fotogrāfijas iekļautas vienā no kopumā 100 foto orientēšanās planšetēm, kas ir projekta otrā īstenotā iecere. Ernests priecājas, ka tagad daudzi meklēs un skatīsies bildes ar viņu.

"Bieži vien mēs, cilvēki, ejam, mēs ieraugām lielos objektus, bet ir kaut kāda sīka detaļa, it sevišķi koka izstrādājums vai izšuvums. Cilvēks ir ļoti centies un ielicis tādu mazu, mazu detaļiņu tur iekšā, un mēs to nepamanām. Un fotogrāfi ir tie, kas vienmēr visas šīs detaļas pamana," stāstīja projekta organizatore.

Lai gan fotogrāfiem bija ļauts Raiņa dzejoļu vizualizācijai piemeklēt fotogrāfijas no saviem arhīviem, daudzi izvēlējās iet sarežģītāku ceļu. Tā tapa bildes, kas veltītas tieši šim notikumam.

"Mani īpaši uzrunāja viens dzejolis par brālīti un māsiņu un tām grāmatām. Es fotografēju savu meitiņu, un viņas māsīcas dēliņš tur ir. Man īsti nesanāca pilnīgi perfekti atdarināt dzejoli, jo viņi ne par ko negribēja nekādos mauriņos sēdēt! Un tāpēc tas, uz ko viņi tā kā piekrita, bija šūpuļtīkls. Bet tas nenozīmē, ka tas ir sliktāk, nekā mēs bijām iecerējuši," stāstīja fotogrāfe no Daugavpils Valija Platace.

Raiņa mājas Berķenelē ābeļdārzs ir fotoizstādes "Raiņa dzejolis fotogrāfijā" sākuma pieturvieta, un tā būs aplūkojama līdz 7. novembrim. Plānots, ka tālāk izstāde ceļos pa visiem Raiņa muzejiem Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti