Kultūras ziņas

Jānim Paukštello – 70

Kultūras ziņas

Iedvesmo bibliotēkas pārmaiņām

Tapusi filma par Latvijas Radio 1. studiju

Radio studija kā personība. Pirmizrādi piedzīvos dokumentāls stāsts «Pirmā studija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vai zinājāt, ka Latvijas Radio ēka Doma laukumā savulaik celta kā Ulmaņlaiku banka? Iespējams, ēkas monumentalitāte un plašums ietekmē arī izcilo akustiku, ar kuru lepojas radio 1. studija. No klasikās un kormūzikas līdz pirmajām estrādes melodijām. Latvijas Televīzijā tapis jauns dokumentāls stāsts par leģendāro Latvijas Radio 1. studiju, kurā notikuši un joprojām notiek pasaules līmeņa ieraksti ar izciliem mūziķiem. Kā sola veidotāji, filma atklās nezināmus vai aizmirstus faktus par studiju un caur rūpīgi atlasītiem arhīva materiāliem un mūsdienu mūziķu atsauksmēm tagadne satiksies ar vēsturi.

Filmas režisore Zita Kaminska ir pārliecināta, ka primārs ir cilvēks: “Man pašai bija interesantāk, ko tās sienas ir redzējušas, nu milzīga mūzikas attīstība ir gājusi caur šo studiju, iedomājoties vēl, ka radio ir ideoloģiska iestāde un pārējos stāvos to pauda ziņās…” Pirmajā studijā radās eksperimentālas izrādes, arī grupa “Remix”, Radio koris un citi lielie Radio kolektīvi.

Vēsturisku videomateriālu un fotogrāfiju ir saglabājies ļoti maz, tās atrastas, rūpīgi pētot senus attēlus privātajos albumos un valsts arhīvos. Tas izskaidrojams arī ar to, ka savulaik radio bija ideoloģiska iestāde, un tur nebija atļauts ne filmēt, ne fotografēt.

“Katrs kadrs, ko es atradu bija zelta vērts. Es atradu fotogrāfiju, sūtīju “skrīnšotus” Orestam – re, kur Ivanovs diriģē, re, kur tās koka sienas! Arī Radio ir taisījuši par savu vēsturi raidījumus, un viņiem nebija šādu materiālu. Skatītājiem tur pazibēs dažas sekundes, bet es gadu meklēju tās bildes, man tā ir zelta pērle, un paši Radio cilvēki priecīgi,” atzīst režisore.

Latvijas Radio 1. studijā tapuši ne tikai nozīmīgi pašmāju ieraksti, te muzicējuši arī starptautiski atzīti mākslinieki.

““Dvēseļu puteņa” skaņa tur ir ierakstīta, kas ieguva ievērību ''Oskaru'' kategorijās. Tas jau bija noticis, es nebiju paspējusi to nofilmēt, tātad mūsdienas jau ir vēsture,” teic Zita Kaminska.

Muzikologs Orests Silabriedis atzīst:

“Skaidrs, ka radio studija ir personība pati par sevi; tas, ka tā atrodas Radio namā, jā, tā ir piederība, bet skaidrs, ka tas ir kaut kas vairāk, tā ir mūsu kultūras vēstures ļoti būtiska citadele.”

Izcili mūziķi un viņu darbs Latvijas Radio 1. studijā cauri gadiem režisores Zitas Kaminskas filmā “Pirmā studija” būs skatāms Otrajās Lieldienās, 5. aprīlī, pulksten 18.45 LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti