Projektu «Dzīve kustībā» noslēdz izstādes atklāšana Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

23. martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Latvijas un Norvēģijas fotogrāfu un antropologu kopīgi veidoto ceļojošo izstādi “Dzīve kustībā”. Izstāde apkopo Norvēģijā dzīvojošo latviešu un Latvijā dzīvojošo norvēģu fotoportretus un dzīvesstāstus.

23. martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Latvijas un Norvēģijas fotogrāfu un antropologu kopīgi veidoto ceļojošo izstādi “Dzīve kustībā”. Izstāde apkopo Norvēģijā dzīvojošo latviešu un Latvijā dzīvojošo norvēģu fotoportretus un dzīvesstāstus. Šobrīd tik aktuālo diskusiju par Latvijas iedzīvotāju emigrāciju un citu valstu bēgļu ierašanos Latvijā kontekstā, izstāde dod iespēju labāk saprast un izvērtēt aizbraukšanas iemeslus un paskatīties uz dzīvi Latvijā ar iebraucēju acīm.

Projektā piedalījās norvēģu fotogrāfi Terje Abusdals,Iselina Mari Kristiansena, Sondre Sandviks un latviešu fotogrāfi Andrejs Strokins, Inga Erdmane, Kaspars Goba, kā arī antropologi Liāna Beņķe, Nina Bergheima Dāla, Elīna Ķempele, Eriks Sandviks, Hanna Skartveita un Anete Vanaga.

Antropologi šī projekta ietvaros pētīja, kā cilvēki uztver piederību kādai kultūrai un kā viņi to kopj – vai viņi jūtas tuvāki mītnes zemes kultūrai vai vairāk cenšas turēties pie dzimtenes tradīcijām un ieražām. Savukārt fotogrāfu veidotās dokumentālās fotogrāfijas ir 18 cilvēku ikdienas portretējums viņu darba vietās, ģimenes lokā un atpūšoties. Šīs dokumentālās liecības, ļauj skatītājam ielūkoties izstādē portretēto cilvēku grāmatplauktos un ledusskapjos, iepazīt vidi, kurā viņi dzīvo un strādā, un satikt viņu draugus un kaimiņus, tādējādi parādot abu kultūru savdabību, dzīvesveida dažādību un atšķirības. Caur atsevišķu cilvēku un viņu ikdienas dzīves portretējumu izstāde “Dzīve kustībā” plašāku sabiedrību abās valstīs iepazīstina ar kaimiņvalsts cilvēku domāšanas veidu, uzskatiem un vērtībām.

Projekta "Dzīve kustībā" īstenošana tika uzsākta 2014. gada nogalē, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" piešķirtajiem līdzekļiem. Nodibinājums "Elm Media" sadarībā ar Bergenas Starptautisko filmu festivālu projekta ietvaros noorganizēja norvēģu dokumentālā kino programmu Latvijas skatītājiem, savukārt Latvijā tapušās dokumentālās filmas pagājušā gada rudenī Norvēģijā tika izrādītas Bergenas Starptautiskā filmu festivāla laikā.

2015. gada septembrī Bergenā notika arī pirmā projekta "Dzīve kustībā" foto izstāde, kuru apmeklēja vairāk nekā 4000 cilvēku, bet šī gada janvārī izstāde bija aplūkojama Cēsu izstāžu namā.

Izstāde "Dzīve kustībā" Latvijas Nacionālās bibliotēkas Konferenču centra foajē būs skatāma līdz 14. aprīlim. Savukārt vasaras vidū tā būs skatāma Igaunijā laikmetīgās mākslas izstāžu programmas "Kilometre of Sculpture" ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti