Projektā «Rīgas kino» jaunieši izveidojuši 33 īsfilmas un 20 animācijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājušā mācību gada laikā vairākās Rīgas skolās norisinājās radošās kino darbnīcas "Rīgas kino", kā rezultātā tapušas bērnu un jauniešu veidotas 33 īsfilmas un 20 animācijas filmas.

"Aptuveni pirms gada bija ideja uz papīra, ka būtu interesanti veidot radošas darbnīcas, būtu interesanti, ka jaunieši veidotu filmas par Rīgu. Tad mēs sākām šķetināt idejas un domāt, kā pēc iespējas vairāk projektā iesaistīt jauniešus un profesionāļus. Rezultātā visa pagājušā mācību gada laikā bija filmu un animācijas darbnīcas dažādās skolās Rīgā. Ideja bija doties pēc iespējas tālāk no Rīgas centra," sarunā "Kultūras Rondo" stāsta projekta vadītāja Marta Bite.

Marta Bite norāda - projekta ideja bija, lai jaunieši var iegūt jaunas zināšanas un iemaņas un reizē tiek iegūts konkrēts rezultāts - gatavas filmas. Rezultātā tapusi mūsdienīga kino kolekcija, ko veidojuši jaunieši - darbnīcās Mežaparkā, Āgenskalnā, Jaunciemā un citviet tapušas 33 īsfilmas un 20 animācijas filmas.

Ir ļoti daudz ļoti interesantu darbu un daudz interesanti darbi," par rezultātu saka Bite.

Kino meistardarbnīcas jauniešiem vadītāja režisori Mārtiņš Grauds, Ivars Zviedris, Ilona Brūvere, Aija Bley un Dzintars Dreibergs, kā arī animatori Kristīne Ratniece un Ivars Šmits.

Mārtiņš Grauds meistardarbnīcu vadīja Daugavgrīvā. Sarunā darbnīcu laikā viņš nevarēja prognozēt, kas no tā sanāks, tomēr atzina, ka vide ir ļoti interesanta, kas piedāvā plašas iespējas - Buļļupe, jūras tuvums, dzelzceļš, pussagruvuši šķūnīši, baznīca, padomju laika mājas. Viņš atzina, ka no meistardarbnīcām ieguvēji ir visi. "Ja es kaut ko varu dot - lieliski, ja es varu kaut ko iegūt - lieliski," teica Grauds.

"Rīgas kino" meistardarbnīcā pie Mārtiņa Grauda
00:00 / 02:54
Lejuplādēt

Arī režisors Ivars Zviedris, kurš vadīja darbnīcas Jaunciemā, piekrīt: "Darbs ar jauniešiem ir interesants, jo tu jau ne tikai dod, bet arī ņem."

Ivars Zviedris stāsta, ka arī Jaunciema vide bijusi ļoti interesanta - koka guļbūves baznīca, Ulmaņlaika mājas, veca fabrika.

"Ar jauniešiem bija ļoti interesanti, jo viņi iedod tādu pagriezienu, ko tu nevari iedomāties," stāsta režisors. Rezultātā ar Ivara Zviedra palīdzību tapusi filma "Kinoskola", kas stāsta par 14 gadus vecā Jaunciema iedzīvotāja Andreja dzīvi. Andrejs filmējis režisoru un Jaunciemu, savukārt Zviedris filmējis Andreju.

Ivars Zviedris, kurš pats sevi sauc par filmdari, nevis režisoru, kino darbnīcā jauniešiem centies stāstīt dzīves pieredzi. "Domāju, ka visi, kas mēs tur bijām, tikpat visi esam režisori, viens tāds bariņš, kas ir radījis mākslas darbu," saka Zviedris.

Vērtējot pašu jauniešu atsaucību, projekta vadītāja Marta Bite saka: "Šādas darbnīcas šobrīd ir ļoti aktuālas. Kino kā medijs šobrīd ir ļoti pieejams. Ir ļoti aktuāli iemācīties saprast, kā mediji darbojas, kā izveidot stāstu. Mācīšanās caur pieredzes gūšanu šobrīd ir ļoti aktuāla. Domāju, ka dalībniekiem bija ļoti interesanti un vērtīgi tikties ar režisoriem un pašiem saprast procesu, kas ir ļoti sarežģīts." Viņa cer, ka projekts varētu turpināties arī nākotnē.

Kā vēstījām, darbnīcās tapušās filmas un animācija par Rīgu tiks izrādītas vairākos brīvdabas seansos augustā un septembrī Rīgas apkaimēs: Imantā, Vecmīlgrāvī, Āgenskalnā un citur. Pirmais cikla brīvdabas kino vakars notiks 6. augustā Esplanādē. Plānots, ka pēc brīvdabas seansiem darbnīcās tapušo filmu kolekcija tiks piedāvāta kinoteātriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti