Pretrunīgā Izraēla: Rīgas Fotomēneša ietvaros ISSP galerijā atklās slovāku fotogrāfa izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 17. maija līdz 15. jūnijam ISSP galerijā būs apskatāma slovāku fotogrāfa Martina Kollara izstāde “Ekskursija” (Field trip), kas ir daļa no "Rīgas Fotomēneša 2019" programmas, informēja galerijas pārstāvji.

Slovāku fotogrāfs Martins Kollars ilgu laiku dzīvojis un strādājis Izraēlā, dokumentējot vienu no mūsdienu pasaules pretrunīgākajām ģeogrāfiskajām zonām. Tur tapušais darbs “Ekskursija” ir daļa no apjomīga projekta "Šī vieta", kurā 12 starptautiski atzīti fotogrāfi (tai skaitā Džefs Vols, Stīvens Šors, Tomass Struts un Jozefs Koudelka) piedāvā katrs savu, neviennozīmīgu un fragmentētu, Izraēlas un Rietumkrasta attēlojumu.

“Ekskursija” ir pētnieciska un zinātkāra brauciena rezultāts – vizuāli skaista, skarba, nedaudz paranoiska, bieži asprātīga un sarežģīta fotogrāfiska dienasgrāmata par plaši atspoguļotu pasaules vietu.

Spēcīgi jūtama militārā klātbūtne, attēlus caurvij trauksmes sajūta, atstājot skatītāju neziņā par to, kur beidzas militārā un sākas civilā ainava.

ISSP galerijā būs apskatāma projekta daļa, kas līdz šim nav bijusi plaši izstādīta, – jauniešu portreti dienā, kad viņi dodas prom no ģimenēm, lai pievienotos obligātajam militārajam dienestam, un attēli no Negevas tuksneša militārās bāzes.

Martins Kollars (1971) dzimis Žilinā, bijušajā Čehoslovākijā, studējis kino Bratislavas Skatuves mākslas akadēmijā. Saņēmis vairākas nozīmīgas balvas, tostarp "Prix Elysee" un "Leica Oscar Barnack Award". Viņam bijušas izstādes visapkārt pasaulei, tai skaitā Bruklinas Muzejā, Slovākijas Nacionālajā galerijā Bratislavā, "Martin-Gropius-Bau" Berlīnē, Telavivas Mākslas muzejā, "Musée de l'Elysée" Lozannā. Izdevis vairākas fotogrāmatas, no kurām pazīstamākās ir Londonas MACK izdevniecībā iznākušās "Field Trip" (Ekskursija, 2013) un "Provisional arrangement" (Pagaidu vienošanās, 2016). Izstādes atklāšana – 16. maijā plkst. 18.30.

Rīgas Fotomēnesis ir starptautisks fotogrāfijas festivāls, kas iepazīstina ar aktuālo Ziemeļeiropas un Austrumeiropas fotogrāfijā. Rīgas Fotomēnesis norisinās kopš 2014. gada, un tā izstādes, tikšanās ar māksliniekiem, darbnīcas, lekcijas, filmu seansi un citi notikumi piedāvā par fotogrāfijas procesa dalībniekiem kļūt visplašākajai publikai. Paralēli publiskajai programmai Rīgas Fotomēnesis rīko portfolio skati, konkursu un darbnīcas profesionāļiem, kļūstot par tikšanās vietu domu un ideju apmaiņai. Rīgas Fotomēneša pilna programma pieejama mājaslapā.

Biedrība ISSP jau 12 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Līdz ar galerijas atklāšanu Berga Bazārā ISSP sevi pieteikusi kā nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē – vienīgo laikmetīgajai fotogrāfijai veltīto telpu Latvijā. ISSP galerijas adrese: Berga Bazārs, Marijas iela 13 k-3

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti