Precīzi trāpīts. Aktrise Dace Eversa stāsta par darbu filmā «Bedre»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Es pat biju apmierināta ar sevi, tas jau ir rādītājs,” par veikumu filmā “Bedre” teic aktrise Dace Eversa, atzīstot, ka viņai parasti filmās ir grūti skatīties uz sevi.

Filma “Bedre”, kas nacionālo pirmizrādi kinoteātros piedzīvos 15. septembrī, tapusi pēc Janas Egles stāstu motīviem. Tā vēsta par desmit gadus veco Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes, kuras lomā iejutusies Dace Eversa. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības dēļ Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē.

Dace Eversa uzteic visus filmā iesaistītos, sevišķi režisores Daces Pūces darbu. “Vārdu sakot, es esmu ļoti apmierināta. Es reti kad esmu tik apmierināta, sevišķi, ja pati piedalos,” uzsver aktrise. Eversa turpina: “Man liekas, ka mums bija brīnišķīgs ansamblis, visi. Viņa [režisore] ir, manuprāt, ļoti precīzi arī nolasījusi un arī precīzi mums pateikusi, ko viņa grib.

Un Dace zināja, ko viņa grib. Viņa zināja līdz niansei, ko viņa grib.”

Kā uzsver filmas autori, filma ir mūsu sabiedrības šķērsgriezums, skarot vairākas mūsdienās aktuālas tēmas: bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, savstarpēja iecietība, atvērtība pret citādo.

Dace Eversa pēc filmas noskatīšanās arī aicina katru ielūkoties sevī un būt godīgiem, jo sevi filmā varēšot ieraudzīt katrs. “Nevienam neko skaļi nevajag teikt, bet paši tā [ieskatieties sevī],” teic Eversa.

Filma "Bedre" ir režisores Daces Pūces pilnmetrāžas debijas spēlfilma un jau saņēmusi XVII starptautiskā kinofestivāla “Baltijas debijas” galveno balvu jeb “Grand Prix” nominācijā “Labākā filma”, kā arī “Grand Prix” kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma 62. Lībekas kinofestivālā Vācijā, kļūstot par pirmo filmu no Latvijas, kas festivāla vēsturē saņem galveno balvu. 

Filmā piedalās aktieri Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, un viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties jaunais aktieris Damirs Onackis.

Filmas radošajā komandā ir scenārija autori Dace Pūce, Monta Gāgane un Pēteris Rozītis, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss – Normunds Šnē, skaņu režisors – Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījās “Sinfonietta Rīga” mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras (Cecilie Noer) skaņdarbs "Ouvre".

Režisores Daces Pūces filma "Bedre" Latvijas kinoteātros būs redzama no 15. septembra. Gaidot filmas pirmizrādi, portālā LSM skatāmi aizkadra video un sarunas ar filmas aktieriem un radošo komandu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti