Kultūras ziņas

Radio koris dodas uz Monpeljē

Kultūras ziņas

JRT ēkas būvlaukumā joprojām dīkstāve

Tiešsaistes filmu festivāls

Portāls «filmas.lv» apkopojis tiešsaistes festivāla rezultātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nacionālā kino centra (NKC) portāla “filmas.lv” rīkotais pirmais tiešsaistes festivāls “Latvijas filmas pasaulē”, kura ietvaros 10 Latvijas filmas bija pieejamas jebkur pasaulē, izpelnījies lielu ievērību – desmit dienu laikā portālu apmeklējuši vairāk nekā 30 000 interesenti, apskatot vairāk nekā 125 000 lapas portālā, un kopējais filmu skatīšanās laiks sasniedzis 242 dienas. Pieprasījums un intensitāte portālā ir bijusi tik laba, ka festivāla organizatori sola – šis nebūs pēdējais tiešsaistes filmu festivāls.

Ja kādreiz, lai noskatītos latviešu filmas, kuras vairs nerāda kinoteātros, nācās vien gaidīt, kad tās parādīs televīzijā vai samierināties ar sliktas kvalitātes kopijām “YouTube”, tad jau četrus gadus vairāk nekā 100 filmas ir pieejamas portālā “filmas.lv”.

Pirmsākumos portāla saturs bija pieejams tikai caur pašvaldības bibliotēku tīklu, taču šobrīd filmas var skatīties ikviens ar savas personīgās viedierīces palīdzību. Vienīgais ierobežojums – filmas skatāmas Latvijas teritorijā.

Desmit dienas jūnija beigās portāls “filmas.lv” pirmo reizi spēra soli pāri Latvijas robežai, piedāvājot skatīties vairākas filmas visā pasaulē. Tiešsaistes filmu festivāls “Latvijas filmas pasaulē” guvis lielu skatītāju atsaucību, un desmit dienās vietnes “filmas.lv” apmeklējumu skaits bijis līdzvērtīgs gada ceturkšņa apmeklējumam. 

“Šajās desmit festivāla dienās portālā iegāja filmas skatīties vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku,” stāsta NKC pārstāve Kristīne Matīsa. “Pirmkārt, ārkārtīgi liela ģeogrāfiskā popularitāte – 69 valstis, ieskaitot Latviju, ir tādas, kurās kaut viens, bet citās arī vairāki simti, ieklikšķināja portālā filmas.lv un kaut ko skatījās.”

“Festivāls vispopulārākais bija, protams, lielajā trijniekā – Lielbritānijā, Amerikas Savienotajās Valstīs un Vācijā, un zīmīgi, ka apmēram tikpat lielu popularitāti festivāls izpelnījās Latvijā,” norāda Matīsa.

Piedāvāto filmu klāstā bija gan iemīļota kino klasika, kā Streiča “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, Pieša “Sprīdītis” un Kalniņa “Četri balti krekli”, gan četras simtgades programmā tapušas filmas, Askolda Saulīša dokumentālais stāsts par Dziesmusvētku vēsturi un kino gardēžiem – divas Lailas Pakalniņas filmas.

“Lielākā interese šajā te, trīs skatītāko filmu topā, ir “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, protams, un, kas interesanti, ka Latvijā un ārvalstīs atšķiras otra pieprasītākā simtgades filma, kas Latvijā bija “Saule brauca debesīs”, bet ārvalstīs – “Mērijas ceļojums”,” atklāj Matīsa.

Lai gan festivāls šobrīd ir noslēdzies un vietnes “filmas.lv” saturs atkal pieejams tikai Latvijā, Kino centrs aicina skatītājus ārzemēs nenokārt galvu. Vietnē “filmas.lv” ir atrodama ne tikai plaša informācija par Latvijas filmām, bet arī saites uz citām tiešsaistes platformām, kur simtgades filmas iespējams noskatīties par nelielu samaksu no jebkuras vietas pasaulē. Organizatori vienlaikus sola, ka šis nebūs pēdējais tiešsaistes filmu festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti