Portālā «filmas.lv» jauna, nozīmīga kino klasikas sadaļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Portālā ''filmas.lv'' šonedēļ atklāta jauna nozīmīga sadaļa, kurā iekļauta restaurēto klasisko filmu izlase. Tā atspoguļo mūsu kino vēstures pamatvērtības, un tā bez maksas pieejama visā pasaulē.

Portālā «»filmas.lv«» jauna, nozīmīga kino klasikas sadaļa
00:00 / 03:07
Lejuplādēt

Izlases pirmajā komplektā ietvertas 13 spēlfilmas, trīs dokumentālās un trīs animācijas filmas. Izlasi papildina anotācijas, subtitru tulkojums angļu valodā, kā arī noderīga konteksta informācija.

Ilgus gadus galvenokārt finansiālu iemeslu dēļ mūsu kino klasikas mantojums nebija pietiekami aprūpēts un sabiedrībai strukturēti pieejams. Veco filmu restaurācija ir dārgs process, ko nozare nevarēja atļauties, jo prioritāte tomēr bija jaunu filmu veidošana.

Digitālā restaurācija sākās tikai 2008.-ajā gadā, kad kā pirmo restaurēja Jāņa Streiča filmu ''Limuzīns Jāņu nakts krāsā'', taču krīze drīz vien atkal visus procesus apstādināja.

Ar pavisam citu vērienu tie atsākās 2017.-ajā gadā, kad ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu Latvija sāka īstenot lielo Kultūras mantojuma digitalizācijas projektu, kas aptver daudzas nozares, tostarp, kino materiālu digitālo restaurāciju.

Šai saistībā nu jau iekrājies vērā ņemams filmu apjoms, kas arī deva iespēju izveidot pirmo kino klasikas izlasi, kas no šonedēļas ikvienam pieejama portāla ''filmas.lv'' jaunajā sadaļā, stāsta Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

"Izvēle bija šajā sadaļā izveidot pietiekami daudzveidīgu spektru. Lai cilvēks no malas, kas varbūt vispār neko nezina par Latvijas tā laika kino, iegūtu pēc iespējas visaptverošāku informāciju. Jo, protams, ka ļoti ilgu laiku ārzemju kino zinātniekiem Latvijas kino netika atsevišķi izcelts, tas bija nolēpts zem segvārda ''padomju kino'', un mēs neesam varējuši tajos laikos iezīmēties pasaules kino ainā, tāpēc šobrīd mēs piedāvājam tādu izlasi, kas parāda, ka Latvijas kino ir ārkārtīgi daudzveidīgs,"saka Matīsa.

Sadaļai izraudzītas filmas, kas atspoguļo būtiskus periodus vai pagrieziena punktus Latvijas kino vēsturē. Spēlfilmu izlase sākas ar 1930.gada Aleksandra Rusteiķa mēmo filmu ''Lāčplēsis'' un noslēdzas ar Jāņa Streiča 1991.gada filmu ''Cilvēka bērns''.

Kopumā 13 spēlfilmas piedāvā deviņu atšķirīgu režisoru rokrakstus un visdažādākās stilistiskas darbus, to vidū "Purva bridējs", "Ceplis", "Ezera sonāte", "Liekam būt", "Ābols upē", "Motociklu vasara" un citus.

"Protams, Jānis Streičs tur ir pārstāvēts visplašākajos veidos. Gan ar zemtekstu piesātināto padomju laika satīru "Mans draugs – nenopietns cilvēks", gan, protams, veltījumu dzimtajai Latgalei - "Cilvēka bērns", gan pēckara gadu drāmu "Svešās kaislības", ko viņš pats uzskata par savu kinematogrāfiski visinteresantāko filmu. Tātad - iespējami plašs spektrs," saka Matīsa.

Pagaidām mazāk izvērsta vēl ir dokumentālo un animācijas filmu izlase, katru žanru pārstāv trīs filmas.

"Animācijas trijotnē iekļautas divas Arnolda Burova filmas: gan oficiāli pirmā Latvijas animācijas filma "Ki-ke-ri-gū!", gan Kultūras kanonam izvēlētā filma "Vanadziņš", gan, iespējams, vispopulārākā Rozes Stiebras filma "Zaķīšu pirtiņa", bez kuras, man liekas, nav uzaugusi neviena paaudze kopš 1997.gada," norāda Matīsa.

Dokumentālā kino ainu šobrīd iezīmē trīs būtiski ceļa stabiņi, visas trīs filmas iekļautas arī Latvijas kultūras kanonā, - pats pirmais poētiskā kino paraugs "Baltie zvani", kuras režisors ir Ivars Kraulītis, Herca Franka ģeniālā īsfilma "Vecāks par desmit minūtēm" un režisora un operatora Ivara Selecka darba metodes esence, starptautiski augstu novērtētā Atmodas laika filma "Šķērsiela".

Visas jaunajā kino klasikas sadaļā iekļautās restaurētās filmas papildina anotācijas un kino speciālistu komentāri.

Sekojot restaurācijas procesu attīstībai, izlase ar laiku tiks papildināta, iespējams, nākamajā komplektā tai varētu piepulcēties Gunāra Pieša "Sprīdītis" un Imanta Krenberga "Īsa pamācība mīlēšanā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti