Politika un inteliģences bohēma Atmodas laikā. Top filma par žurnālisti un politiķi Itu Kozakeviču

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Drosmīgas sievietes stāsts uz Atmodas laika notikumu fona ir topošās spēlfilmas "Dzīve pārtraukta" uzmanības centrā. Galvenās varones prototips ir viena no Atmodas laika spožākajām zvaigznēm – žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča. Filmu veido režisore Ilze Kunga-Melgaile, kura šomēnes uzņēma filmas pirmās ainas, kas atspoguļo Latvijas PSR Tautu forumu 1988. gada nogalē un Itas Kozakevičas tajā teikto uzrunu. Viņas lomā filmā iejūtas Dailes teātra aktrise Ērika Eglija-Grāvele.

Top filma par žurnālisti un politiķi Itu Kozakeviču
00:00 / 05:49
Lejuplādēt

Spēlfilma "Dzīve pārtraukta" pievēršas laikam, kad Latvijā gaisā virmoja Atmodas gars, un Ita Kozakeviča bija viena no šī laika spožākajām zvaigznēm. Viņas uzmirdzējums bija ļoti spilgts, bet arī ļoti īss. Aptuveni divus gadus ilga viņas aktīvā publiskā darbība, līdz 35 gadu vecumā viņas dzīve strauji aprāvās. Tieši šie divi aktīvie gadi arī ir filmas uzmanības centrā, un tas ir laiks no 1988. gada nogales līdz 1990. gada rudenim.

Filma "Dzīve pārtraukta"
Filma "Dzīve pārtraukta"

Tikko kā pirmās arī nofilmētas ainas, kad 1988. gada decembrī Ita Kozakeviča sevi pirmo reizi publiski atklāj kā drosmīgu un spilgtu personību, kad notiek Latvijas PSR Tautu forums, stāsta režisore Ilze Kunga-Melgaile: "Ita uzstājās ar savu runu, un tā bija ļoti drosmīga runa. Un no šī foruma tad arī sākās viņas aktīvā iesaiste Latvijas Tautas frontē, un būtībā es domāju, ka tas bija arī brīdis, kad viņa sāka kļūt par populāru cilvēku Latvijā un sākās viņas politiskā karjera. Tas deva atspēriena punktu visai viņas darbībai Atmodas laikā.

Manās atmiņās ir, ka Ita bija tik ilgi un tik daudz, bet patiesībā tie ir nepilni divi gadi. Bet, redziet, viņa bija tik spilgta, tik harismātiska, viņas sniegums bija tik apjomīgs, ka viņa ir palikusi neizdzēšamā atmiņā".

Caur Itas Kozakevičas personību vienlaikus tiks izstāstīts stāsts arī par Atmodas laiku, kas spēlfilmu žanrā atspoguļots vēl ļoti maz, tāpat arī stāsts par Latvijā dzīvojošajiem citu tautību cilvēkiem, kas atbalstīja Latvijas neatkarību, – Ita Kozakeviča bija Latvijas poliete.

Filma "Dzīve pārtraukta"
Filma "Dzīve pārtraukta"

"Viņa veicināja nacionālo kultūras biedrību dibināšanu un pēc tam asociācijas izveidošanu. Un ļoti, ļoti nozīmīgs bija viņas ieguldījums, ka šīs nacionālās biedrības pauda savu atbalstu Latvijas Tautas frontes idejām. Tas ir milzīgs ieguldījums, par kuru mēs šobrīd varbūt mazliet aizmirstam un atkal Latvijas sabiedrību šķeļam krievos un latviešos, bet patiesībā šeit taču dzīvo daudzu tautību cilvēki, kuri ir lojāli mūsu valstij," uzsver režisore.

Filmā redzēsim arī citus Atmodas laika līderus, viņu vidū – Daini Īvānu, ko atveidos Mārtiņš Upenieks, Mavriku Vulfonu, kura tēlā iejutīsies Pēteris Vilkaste, Sandru Kalnieti, ko atveidos Ilze Ķuzule-Skrastiņa, un vēl citus.

Bet tas būs stāsts ne tikai par politiku, tajā būs arī romantiskā līnija, ne velti filmas žanrs ir vēsturiska melodrāma, skaidro režisore: "Būs arī Itas personīgā dzīve. Viņa bija precējusies ar matemātikas profesoru Induli Strazdiņu. Jā, viņš bija citas paaudzes cilvēks, vēl [starpkaru] Latvijas laikā dzimis. Jā, un kā viņš uztvēra šo Atmodas laiku un to, ka viņš būtībā precēja vienkāršu sievieti, bet vienā brīdī viņa pēkšņi kļuva par vienu no Atmodas līderēm. Filmā būs viņu personīgās dzīves peripetijas. Un tad man ir vēl viena līnija – inteliģences bohēma, kur Ita ir kopā ar tulkotāju kompāniju."

Ja režisore Ilze Kunga-Melgaile Atmodas laikā bija pusaudzes vecumā un Itu Kozakēviču spilgti atceras, tad aktrisei Ērikai Eglijai-Grāvelei tolaik bija pieci gadi un viņa par šo personību pirmo reizi uzzinājusi tikai no režisores stāstiem. Tagad, strādājot pie lomas, protams, izzinājusi par savu atveidojamo varoni pēc iespējas vairāk un atzīst, ka jūtas ļoti pagodināta par iespēju spēlēt šo lomu: "Mani pārsteidz, cik gudra, inteliģenta un ar kādiem apgriezieniem viņa bija tik jaunos gados, jo viņai bija tikai 33–35 gadi.

Viņai piemīt tāds dvēseliskums, siltums, vienkāršība – ļoti saprotama cilvēkiem, bet vispār viņa ir arī ļoti dzīvespriecīga, temperamentīga, aktīva un droša.

Jo vairāk es viņu iepazīstu, jo vairāk es varu arī kaut kādas viņas īpašības sasaistīt ar sevi,"

Pirmās filmēšanas dienas aktrisei bija ļoti atbildīgas, jo viņai vajadzēja atveidot Itas Kozakevičas spožo runu Tautu forumā. Pēc tās nofilmēšanas aktrisei bija pārsteigums redzēt vairāku cilvēku emocionālo reakciju, kas bija kā apstiprinājums, ka izdevies uzstāties gana autentiski. "Mēs nofilmējām ainu, un sēdēja divas sievietes – masu skatu dalībnieces zālē, un viņas tā pagriezās pret mani un ar asarām acīs teica – paldies, tik laba uzruna bija! Es biju tik pārsteigta! Acīmredzot cilvēkiem, kas atceras tos laikus, ir joprojām īpašas sajūtas. Un kaut kā laikam izdevās tajā brīdī radīt to autentisko vidi, un viņas noķēra to sajūtu. Tas man šķita brīnišķīgi, un teicu – es ceru, ka jūs nofilmēs, jo tie ir zelta kadri, tādas asaras nevar izdomāt," stāsta aktrise.

Tikko janvārī uzņemtas filmas pirmās epizodes, uzņemšana vairākos posmos turpināsies līdz jūnijam, bet filmas "Dzīve pārtraukta" pirmizrāde plānota nākamā gada pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti