Polijas un Latvijas kino mākslinieki kopā radījuši īsfilmu «Sakritības» par cilvēka vietu visumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Festivāla Riga IFF starptautiskajā īsfilmu konkursa programmā "Pārtaisīt/Pārveidot" 20. oktobrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Polijas un Latvijas kopražojuma animācijas īsfilma "Sakritības / Misaligned", kuras veidošanā piedalījusies Latvijas animācijas studija "Atom Art", informēja Nacionālā kino centra pārstāvji.

Poļu režisores Martas Magnuškas īsformāta darbs "Sakritības" ir autoranimācijas filma pieaugušajiem, kas tapusi, sadarbojoties vienai no spēcīgākajām Polijas studijām "Animoon" un starptautiski pazīstamajai Latvijas studijai "Atom Art". Filmas pasaules pirmizrāde notika 2022. gada augustā prestižajā Lokarno starptautiskajā kinofestivālā. 7 minūtes garās filmas režisore ir Marta Magnuška, kuras līdzšinējie darbi izrādīti Kannās, Ansī un citos nozīmīgos festivālos, Latvijas puses radošie līdzautori projektā ir animatori Mārtiņš Dūmiņš un Kristīne Zvirbule, filma tapusi analogajā tehnikā – ar roku zīmētā ogles animācijā.

Filmas līdzproducenti Pjotrs Ščepanovičs ("Animoon") un Sabīne Andersone ("Atom Art") jau iepriekš sadarbojušies, veidojot Latvijas un pasaules skatītāju iemīļoto pilnmetrāžas animācijas filmu "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" (2019, režisors Edmunds Jansons). Filmas Sakritības finansiālie atbalstītāji ir Nacionālais kino centrs un Polijas Filmu institūts.

Filmas "Sakritības" stāsts norisinās istabā, kurā atrodas sieviete un vīrietis, terārijā sēž gekons, ap lampu riņķo mušas. Pakāpeniski, paātrinoties šo atsevišķo pasauļu ritmam, var pamanīt aizvien vairāk savstarpēju atkarību un sakritību starp novērotajiem elementiem un norisēm, rodas sajūta, ka šie mikrokosmosi ritmiski mijiedarbojas un ir daļa no kādas visaptverošas Visuma kārtības. Filmas skatītājs ar montāžas ritma palīdzību no divu cilvēku attiecību vērotāja pamazām kļūst par daļu šīs istabas mikropasaules un tiek vienkāršā un asprātīgā veidā uzvedināts domāt par cilvēka vietu Visumā, lietu, notikumu un sakritību virknē.

Riga IFF starptautiskā īsfilmu konkursa programmā "Pārtaisīt / Pārveidot" filmu "Sakritības" iespējams noskatīties gan klātienes seansā kinoteātrī "K. Suns" 20. oktobrī 21.00, gan tiešsaistē visā Latvijā no 20. oktobra 21.00 līdz festivāla beigām – 23. oktobra pusnaktij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti