Pīters Grīnevejs provocē Berlinālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pasaule pirmizrādi Berlinālē piedzīvojusi Pītera Grīneveja filma "Eizenšteins Gvanahvato" ("Eisenstein in Guanajuato"). Latviešu filmu studijai "Rija" filmā uzticēts animācijā atdzīvināt filmas galvenā varoņa - Latvijā dzimušā pasaulslavenā kino režisora Sergeja Eizenšteina - oriģinālzīmējumus. Filma startē Berlināles galvenajā konkursa skatē.

"Mums tie gan ir mazāki svētki, jo mūsu līdzdalība nav tik liela, lai sistu pie krūtīm un teiktu - tie esam mēs," par sajūtām pēc pirmizrādes telefonsarunā "Kultūras Rondo" stāsta studijas "Rija" vadītājs Vilnis Kalnaellis.

Jautāts, kāda bija studijas "Rija" loma filmas veidošanā, Vilnis Kalnaellis norāda: "Šajā gadījumā mēs tikai radījām animāciju pēc Sergeja Eizenšteina zīmējumiem, kopā ar Pīteru Grīneveju atlasījām zīmējumus, kas bija oriģinālzīmējumi, tad viņš mums deva absolūtu brīvību - atdzīviniet, kā vēlaties. Tas bija tas periods, kad Sergejs bija Meksikā un viņš daudz emocionāli zīmēja, tajā laikā viņam tapa ekspresīvi darbi. Sajūtu līmenī, kā viņš zīmē, kā viņš rada, parādīts animācijas valodā. Titros, protams, Latvijas vārds ir, apsveikumi ir."

Filmas pamatā ir gan patiesi fakti, gan režisora brīva interpretācija. "Šis ir viens zināms posms Sergeja Eizenšteina dzīvē, tā ir autobiogrāfiska lieta. Protams, tur ir sekss, nāve, vardarbība un vēl visādas lietas. Attiecībā uz Grīneveju, viņš jau vienmēr provocē skatītāju, provocē ar notikumiem. Tie, kas pazīst viņa daiļradi, tur nav nekādu lielo pārsteigumu. Žanriski viņš kopā savij gan vēsturiskos faktus, gan iedomu pasauli," par filmu stāsta Vilnis Kalnaellis.

Viņš gan norāda, ka filmas pirmizrādē skatītāji spējuši uztvert filmas humoru un smējušies. "Ļoti labi uztvēra. To kino vajag skatīties kā mākslas darbu. Pīters Grīnevejs vienmēr ir provocējis, arī šoreiz viņš to pašu turpina darīt."

Drīzumā filma būs skatāma arī Latvijā. "Atkarībā no kinoteātru repertuāra, varbūt tas varētu būt aprīļa beigās. Arī galvenais producents, Holandes kompānija, aprīļa beigās izrādīs. Runājām, ka producējošajās valstīs varētu kopā notikt filmas izrādīšana," skaidro Kalnaellis.

Berlinālē filmu studijas "Rija" galvenais uzdevums tomēr ir piedalīties Berlīnes filmu tirgū, kur lielu interesi izpelnījusies "Rijas" animācijas filma "Zelta zirgs". "Uz tirgus filmu skatēm bija pietiekami daudz profesionālu cilvēku - pircēju. Ir konkrēta interese. Šobrīd zināms, ka Igaunijā tiks izrādīta gada beigās, Brazīlija, Turcija, Amerika, Norvēģija interesējas. Prieks, ka šo filmu saprot. Arī daudzi festivāli lūdza tiesības šo filmu demonstrēt. Prieks, ka tik plaša ģeogrāfija. Pat japāņi! Jautāju, kādas atsauksmes, ko viņi domā par filmu, viņi atbildēja, ka stilā ļoti līdzīga japāņiem, kas man gan nešķiet, ka tā varētu būt, tomēr patīkami to dzirdēt, ka arī Japānā tiks izrādīta šī filma," tā Vilnis Kalnaellis

Vilnis Kalnaellis atzīst - aizņemtības dēļ nav varējis izbaudīt plašo Berlināles filmu programmu: "Neesmu redzējis ļoti daudzas filmas, jo mēs ļoti cītīgi strādājām, lai "Zelta zirgs" aizietu pasaulē. Visu laiku ir tikšanās, starp divām lietām ir jāizvēlas viena. Diemžēl šoreiz biju ļoti slikts skatītājs."

Kā vēstīts, 65. Berlīnes starptautiskais kinofestivāls šogad norisinās no 5.februāra līdz 15.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti