Pirmizrādīs Unas Celmas 29 gadus veidoto filmu par režisores klasesbiedrenēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

7. martā festivālā "Artdocfest" tiks pirmizrādīta režisores Unas Celmas 29 gadus veidotā filma "1960. gada meitenes" par viņas klasesbiedrenēm, informēja producenti.

Filma atspoguļo četru 1960.gadā dzimušu klasesbiedreņu likteni divās būtiski atšķirīgās sistēmās – sociālismā un kapitālismā. "1960.gads, Ivetas, Maijas, Daces un Dzintras dzimšanas gads bija tas gads, kad "sociālismam bija jāpanāk pilnīga un totāla uzvara". Un tieši šīs paaudzes sievietes pēc neatkarības atjaunošanas visasāk saskārās ar "brīvā tirgus" realitāti – priekš "smukajiem" darbiem viņas bija par vecu, bet priekš vadošajiem posteņiem –  viņas bija sievietes. Tāpēc tām atlika tikai strādāt daudz un smagi, lai izaudzinātu bērnus," vēstīts filmas pieteikumā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Režisore Una Celma pastāstīja: "Tas ir stāsts par manām klasesbiedrenēm, pilnīga un totāla sociālisma bērniem, vidi, kurā mēs uzaugām, mūsu jaunību un to, kas mēs esam šodien. Par viņām neraksta avīzēs un nerunā masu medijos. Viņas ir redzamas fonā. Mēs zinām, ka viņas eksistē, bet tas arī viss. Viņas ir savas paaudzes sievietes, dažas no daudzajām, kuras pārstāv sava dzimuma likteni. Paaudze, kuras dzīve ritēja divās pilnīgi atšķirīgās sistēmās. Šo sistēmu mantojums tika nodots nākamajām paaudzēm. Tas ir par sievietēm, kuru galvenā funkcija bija ģimenes veidošana un bērnu audzināšana. Tieši viņas strādāja algotu darbu, gatavoja ēdienu, tīrīja, mazgāja un stāvēja garās rindās, lai nopirktu desu. Vai viņām izdevās realizēt savus sapņus un savu potenciālu kā sievietēm un kā personībām?"

Filma kinoteātros būs skatāma no 8. marta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti