Pirmizrādīs filmu par Satversmes tapšanu un nozīmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atzīmējot Latvijas Republikas Satversmes simtgadi, Latvijas Republikas oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" sadarbībā ar Satversmes tiesu izveidojis izglītojošu filmu "Atver Satversmi", kurā sniegti komentāri par Satversmes nozīmi un kuras tekstu lasa juristi. Filmas pirmizrāde notiks 26. maijā Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", pulksten 18.00, informēja "Latvijas Vēstneša" pārstāvji.

Ideja par filmu radusies žurnāla "Jurista Vārds" redakcijā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību Satversmes teksta unikālai dabai. "Izglītojoša filma "Atver Satversmi" ir vērienīgs projekts, kurā videoformātā ietērpti Satversmes komentāri un Satversmes normu lasījumi. Ar filmas starpniecību ikviens var iegūt informāciju par Satversmes rašanās vēsturi, tās piemērošanu un regulējuma saturu," norādīja veidotāji.

"Filma "Atver Satversmi" ir vērienīgs Latvijas juristu aicinājums ikvienam pilsonim izprast Latvijas valsts pamatlikumā ietvertos demokrātiskas valsts funkcionēšanas mehānismus un aizsargātās cilvēka pamattiesības."

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš un oficiālā izdevēja valdes priekšsēdētāja Daina Ābele par projekta nozīmi norādīja, ka izglītojoša filma ir veids, kā izprast Satversmē ietvertās demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtības. Apzinoties priekšrocības, ko ikkatram dod tiesiska un demokrātiska valsts, var cerēt uz Latvijas sabiedrības nepieciešamo līdzdalību demokrātijas funkcionēšanā, noturību pret apdraudējumiem un gatavību ikdienā stiprināt tiesiskas valsts vērtības, uzskata projekta īstenotāji.

"Filmā piedalījušies 122 juristi. Apzināti centāmies projektā iesaistīt dažādu paaudžu, specializācijas, profesiju, politiskās pārliecības un juridisko skolu pārstāvjus, lai filma kļūtu arī par sava veida Latvijas juridiskās sabiedrības spoguli," filmas ieceri skaidroja žurnāla "Jurista Vārda" galvenā redaktore Dina Gailīte.

Katru "sēriju" ievada konkrētās Satversmes nodaļas komentārs, kam seko secīgi Satversmes pantu lasījumi. Filmu veidojis režisors Juris Sējāns kopā ar radošo grupu no "Jurista Vārda" un Satversmes tiesas. Filmas "sērijas" ir bez maksas pieejamas jebkuram interesentam internetā, savukārt filmas "garās versijas" kopīgā skatīšanās, klātesot visiem tās dalībniekiem, veidotājiem un atbalstītājiem, paredzēta 26. maijā.

Satversmi 1922. gada 15. februārī pieņēma Satversmes sapulce, un tā stājās spēkā 1922. gada 7. novembrī. Satversme ir viena no vecākajām spēkā esošajām konstitūcijām Eiropā, un tā ir ne vien sava laika konstitucionālās domas paraugs, bet arī modernas demokrātiskas tiesiskas valsts pamats, kas efektīvi piemērojams mainīgos dzīves apstākļos. Tādējādi Satversme ir unikāls piemērs konstitucionālo tiesību jomā, ar kuru Latvijas valsts var lepoties Eiropas un pasaules kontekstā.

Apvienojot dažādu institūciju spēkus un iniciatīvu, 2022. gadā tiek rīkoti vairāki pasākumi ar kopīgu vadmotīvu "Atver Satversmi!".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti