Pirmizrādi piedzīvos Staņislava Tokalova dokumentālā filma par Mihailu Tālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Marta beigās pirmizrādi piedzīvos režisora Staņislava Tokalova dokumentālā filma "Laiks, kura nav. Mihails Tāls", kas stāsta par astoto pasaules čempionu šahā Mihailu Tālu, kurš šogad svinētu savu 80 gadu jubileju. Rīgā filma tiks demonstrēta kinoteātrī "Splendid Palace" no 31.marta.

"Mihails Tāls ir dzimis un dzīvojis Rīgā, viņš ir viena no personībām, kas nesusi Rīgas un Latvijas vārdu pasaulē. Pasaulē Tālu pazīst kā šaha čempionu un ģēniju, reizēm pat ārzemēs par viņu zina vairāk nekā Latvijā," stāsta filmas producents Guntis Trekteris.

Kā norāda kino darba veidotāji, filma necenšas atklāt Tāla - šaha ģēnija noslēpumus. Režisors Staņislavs Tokalovs mēģina ielūkoties Tāla neviennozīmīgās personības dziļumos, cik vien tas iespējams šodien un jaunākās paaudzes pārstāvim. Režisoram nebija iespējams pazīt Tālu personīgi - Tāls nomira 62 gadu vecumā vairāk nekā pirms 20 gadiem.

"Tas, ka Tāls ir viens no izcilākajiem šahistiem pasaulē, visiem ir skaidrs. Bet kāds viņš bija kā cilvēks? Kur ir viņa personības ģenialitāte?" tā par savu filmu izsakās režisors Staņislavs Tokalovs. "Esmu ļoti pateicīgs savas filmas varoņiem - gan Tāla bērniem Žannai un Georgijam, gan viņa laikabiedriem - trenerim Valentīnam Kirilovam, skolas biedram Ābramam Kleckinam, ārstam Rafailam Rozentālam un citiem, kuri man palīdzēja mēģināt izprast šo apbrīnojamo cilvēku."

Filma veidota poētiska stilā, iespējams, skatītāji atradīs saistību ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolu - visas gandrīz 60 filmas minūtes ir piesātinātas ar metaforām un alegorisku tēlainību, ko paspilgtina Tāla iemīļoto komponistu Sergeja Rahmaņinova un Johana Sebastiana Baha mūzika.

Filma "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" ir scenārista un režisora Staņislava Tokalova debijas filma dokumentālajā žanrā. Tokalovs 2014.gadā saņēma nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par savu īsfilmu "Mazliet ilgāk". Šoruden gaidāma Tokalova debijas pilnmetrāžas spēlfilmas "Tas, ko viņi neredz" pirmizrāde ar Katerinu Špicu, Jevģēniju Tkačuku, Andri Keišu un Arni Līcīti galvenajās lomās.

Filma "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" uzņemta studijā "Ego Media".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti