Pirmizrādi piedzīvos Signes Birkovas dokumentālā filma par teātra trupu «Kvadrifrons»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 16. oktobrī, kinoteātrī “Splendid Palace” Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programmā notiks filmas “Uguns aplis” pirmizrāde, informēja filmas veidotāji. Filma pieteikta kā “aktuāls, vitāls un kinematogrāfiski piesātināts vēstījums par neatkarīgo teātra trupu “Kvadrifrons”, cirka, teātra un jauneklīgas uzdrošināšanās fenomenu.”

Analogā kino režisore Signe Birkova pirms pāris gadiem noskatījās 35 mm filmas materiālu, uz kura fiksēta aina “Rīgas cirkā” 20. gadsimta 50. gados. Tajā četri tīģeri, baidoties liesmu, ir spiesti lēkt cauri uguns aplim. Paralēle rodama ar “Kvadrifrona” aktieriem un jauno mākslinieku paaudzi. Atraidījumu viņi pārvērš par radošu spēku. 2018. gadā aktieri Ance Strazda, Āris Matesovičs, Klāvs Mellis, Reinis Boters un domubiedri ievācās cirka ēkā. Divu gadu garumā režisore un operators Dāvis Smiltiņš uz 16 mm filmas iemūžinājuši dokumentāli subjektīvu kompānijas portretu. Filmā jaunie spēlmaņi mēģina, domā, klusē un strīdas. Viņu šaubas, radošie lēcieni, atzinības saņemšana un refleksijas par mākslu notiek laikā, kad vairāk kā 130 gadu senajā Rīgas cirka ēkā tuvojas pārmaiņas pirms gaidāmās rekonstrukcijas.

Filma “Uguns aplis”
Filma “Uguns aplis”

“Aktieru dzīve, kāda tā ir savā garā – pilna nejaušību, atgādina spēli, karnevālu, haosu, cirku un viduslaiku mistērijas, bet tai pa vidu ir arī grāmatvedības atskaites, instagrami, seriāli, “Aleponija”, pusdienas “Narvesenā”, paģiras, klubs “Golden”, mammas, tēvi un vecvecāki un iekšējā pasaule,” skaidroja filmas autori. “Šī filma ir mileniāļu paaudzes portrets, pozitīvs dzīvi un cilvēciskās varēšanas apliecinājums un cirka fenomena aplūkojums dziļi preparētā veidā. Galvenie filmas varoņi ir radošās trupas “Kvadrifrons” aktieri. ”Uguns apli” ar savu klātbūtni izgaismojis arī slavenais klauns Slava Poluņins. Viņam laimes un jaunrades jēdziens ir viens un tas pats.”

Filmas producents Uldis Cekulis uzsvēra:

“Nekas nevar būt aktuālāks par mūžīgi aktuālo. Nepadoties, radoši izpausties, eksperimentēt un pārlieku nopietni neuztvert sevi ir gan šīs filmas varoņu, gan arī filmas veidotāju darbības kods.”

Filma “Uguns aplis”
Filma “Uguns aplis”

Filmas “Uguns aplis” radošā grupa: režisore Signe Birkova, operators Dāvis Smiltiņš, montāžas režisors Andris Grants, skaņu režisors un komponists Edvards Broders, skaņu operators Arvīds Ceļmalis, animācijas mākslinieks Ģirts Korps, fotogrāfe Agnese Zeltiņa, plakāta autors Bruno Mellis, izpildproducente Agne Skane, producents Uldis Cekulis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti