Kultūras ziņas

9 trešdienas. 9 režisori. 9 īsfilmas

Kultūras ziņas

Rotas, trauki un "Turandotas" zigzagi

Matīsa Kažas "Klejotāji" pirmizrādes gaidās

Pirmizrādi piedzīvos Matīsa Kažas dokumentālais klejotāju portretējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Trīs divdesmitgadnieki, kuri meklē savu vietu mūsdienu pasaulē, nododoties dažāda veida klejojumiem. Tie ir režisora Matīsa Kažas dokumentālās filmas “Klejotāji” galvenie varoņi – Tomass, Taņa un Valters – vienaudži, kuru stāstus režisors savijis vienā portretējumā. Filma “Klejotāji” pirmizrādi piedzīvos 5. martā.

Režisors Matīss Kaža jaunākajam kino stāstam divus no trim varoņiem izraudzījies no skolasbiedru vidus. Ar pasaules pilsoni Tomasu režisors mācījies vienā klasē, taču ar dejotāju Taņu, kura pirms pirmizrādes ieradusies Latvijā no ASV, režisors ir labos draugos. Trešais varonis ir Latvijā dzīvojošais grāmatu kolekcionārs un izdevējs Valters. Viņu režisors iepazina dzejas lasījumos.

Filma "Klejotāji"
Filma "Klejotāji"

Matīss Kaža filmu nosaucis par “Klejotājiem”. Arī pašam pasaules pilsoņa dzīve nav sveša – dzimis Zviedrijā un kino mākslu apguvis ASV.

“Filma ir par to, kā jaunieši dzīvo mūsdienu pasaulē, kādi ir viņu sapņi, kādas ir viņu vērtības, dzīvesveids. Un varbūt arī nedaudz par to laikmeta nedrošību,” stāsta režisors Matīss Kaža.

“Es par katru no viņiem biju izdomājis, ka varētu uztaisīt individuālu stāstu, portretfilmu, bet tad tas viss kļuva par tādu jēdzienisku kino, kur šie trīs stāsti savijas, lai pastāstītu vēstījumu par paaudzi. Kā paši varoņi saka – daži no viņiem varbūt neatzīst, ka tā filma ir par viņu, tādu, kāds viņš ir dzīvē. Viņam varbūt ir kādi iebildumi par kādām atsevišķām ainām. Bet šīs filmas mērķis arī bija noķert laikmeta sajūtu.”

“Klejotāji” filmēti trīs gadus trīs valstīs. Daļa no Taņas stāsta iemūžināta Latvijā, bet daļa – ASV, kur jaunā sieviete dzīvo apmēram piecus gadus. Saņemot piedāvājumu izstāstīt savu stāstu kino, Taņai bijuši daudzi jautājumi. 

“Man likās, ka tur nav stāsta par mani – man likās, ka tur nav īsti, ko stāstīt. Vienkārši cilvēks aizbrauc prom uz citu valsti. Tā nav Ņujorka vai Čikāga, vai kāds kruts štats, kur viss notiek baigi stilīgi, bet Misisipi. Ka tu aizbrauc no Baložiem – tur nekā nav, tikai veikaliņš, un tu aizbrauc uz Misisipi, un tur ir tieši tas pats,” atklāj filmas varone Taņa Petrikina.

Filma "Klejotāji"
Filma "Klejotāji"

Trešā valsts, kur uzņemta daļa no “Klejotāju” stāsta, ir Japāna. Āzijā filmēts Tomasa stāsts. Viņš veido mobilās aplikācijas un katru otro mēnesi dzīvo citā valstī. Tomass arī finansiāli atbalstījis Matīsa pirmās pilnmetrāžas dokumentālās un starptautiski atzītās filmas “Vienu biļeti, lūdzu!” tapšanu.

“Mēs Japānu izvēlējāmies, jo tas droši vien iet kopā ar nākotnes tēmu, ko mēs izdomājām nedaudz uzsvērt. Filmēt bija interesanti, bija ļoti forši kadri, diemžēl daudz kas netika iekļauts filmā, bet bija ļoti interesanti. Un japāņi ļoti relaksēti uztvēra to, ka tur staigā Aleksandrs ar milzīgu kameru, Žeņa ar bomi,” stāsta filmas varonis Tomass Sārts.

Filmas trešais varonis Valters izdod avangarda dzeju un kolekcionē tualetes podus. Valters paguvis nofilmēties arī Matīsa topošajā vesternā “Kur vedīs ceļš” un apgalvo, ka tas bijis grūtāk, nekā pierast pie viņa dzīves dokumentēšanas.

Viņš par jauno filmu saka: “Es ceru, ka šis stāsts liks skatītājiem, pirmkārt, izklaidēties, otrkārt – arī kaut ko ieraudzīt savādāk mūsu paaudzē.”

Filmas “Klejotāji” nacionālā pirmizrāde jau 5. martā. Taču nākamais un jau pieminētais Matīsa Kažas kino darbs – vesterns “Kur vedīs ceļš” skatītāju vērtējumam tapšot nodots rudenī vai nākamajā pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti