Kultūras ziņas

Orķestra "Rīga" skanējums Doma velvēs

Kultūras ziņas

Liepājas simfoniskā orķestra festivāls Rundālē

Pirmizrādi piedzīvo LMT filma "Tur"

Pirmizrādi piedzīvos LMT filma «Tur»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Kā būtu, ja mākslīgais intelekts kļūtu par kādu, kuru tu mīli un esi zaudējis uz mūžu?” – šādu jautājumu uzdod filma, ar kuru kino ražošanā sevi pieteicis mobilo sakaru un viedtelevīzijas operators LMT. Filmas pirmizrāde gaidāma jau 16. augustā, bet rudenī šo pašu stāstu būs iespēja noskatīties seriāla formātā.

Filma “Tur” ir mūsdienu tehnoloģijās balstīts stāsts par mīlestību bez robežām. Galvenās varones Gundegas mīļotais ir gājis bojā. Viņa, būdama informācijas tehnoloģiju speciāliste, izmisumā rada mākslīgo intelektu ar apziņu, kas pārņem viņas bojā gājušā drauga personību un turpina attiecības ar Gundegu. Tas rada virkni sarežģījumu, un Gundegai nākas atbildēt uz vairākiem lieliem jautājumiem.

“Tur” ir kompānijas LMT debija filmu producēšanas jomā. Režisors Uldis Cipsts pirms tam veidojis vairākus pašmāju seriālus un strādājis arī Krievijā.

“Man šī ir debijas filma, tas ir, pirmo reizi ir pilnmetrāžas filma, lai arī es esmu 10 gadus pēc kārtas visu ko strādājis gan Latvijā, gan Krievijā, un šis ir it kā tev kā tādam ielu muzikantam pēkšņi iedotu simfonisko orķestri, un tas ir iespaidīgi – tas, ko tu vari izdarīt,” atzīst režisors Uldis Cipsts.

“Man ir tā sajūta, ka Latvijas kultūras laukā pietrūkst fantāzijas kā fantastikas, kā pasakas, jo mēs skatāmies filmas, lasām grāmatas, lai piedzīvotu kaut ko tādu, kas ar mums nav noticis lielākā vai mazākā mērā, un līdz ar to mēs meklējām stāstu, kurā tu vari sastapties ar brīnumu,” skaidro Cipsts.

Filmas scenārijs tapis, sadarbojoties dramaturgiem Rasai Bugavičutei-Pēcei un Artūram Dīcim. Tāpat pie scenārija strādājis arī pieredzējušais fantāzijas seriālu autors Aleksejs Karaulovs. 

“Man ļoti vērtīgi likās tas, ka mums bija pieaicināti arī kolēģi no Krievijas, kas mums palīdzēja saprast vispār shēmu, kā radīt saturu seriālam un kā strādāt pie seriāla scenārija – dažādas tabulas un veidi, kā  viņi to dara, un tad tas man bija tāds vesels mācību process,” stāsta scenārija autore, dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce.

Palīdzīgu roku scenārija veidošanā snieguši arī informācijas tehnoloģiju speciālisti.

“Pats saturs un tēma, un virtuālā pasaule, un mākslīgais intelekts, un kā tas tiek radīts, un kā to rada cilvēki, kas dzīvo šeit, starp mums, un kā viņi vispār domā, un kas tas vispār ir, jo man tā ir tik ļoti melna bilde un kaut kas tik ļoti nesaprotams, ka bija patiesībā ļoti interesanti un aizraujoši tajā censties par visām varītēm iedziļināties, jo bez tā šajā gadījumā nevarēja iztikt,” atklāj Bugavičute-Pēce.

Galvenās lomas filmā atveido Ilva Centere un Artūrs Skrastiņš, kura varonis arī lolo siltas jūtas pret ģeniālo datorspeciālisti.

“Man šī ir pirmā loma,” uzsver aktrise Ilva Centere. “Man nācās sevī atrast tādus dziļumus un kapacitāti, lai spētu noticēt lietām, kurām es, iespējams, kā Ilva, nespētu noticēt. Bet man ļoti patika šī loma, kas man mācīja šīs lietas atrast pašai sevī.”

LMT biznesa pamata funkcija nav filmu un seriālu producēšana, taču gadījumā, ja pirmais mēģinājums izrādīšoties veiksmīgs, nevarot izslēgt iespēju, ka nākotnē taps vēl kāds kino produkts.

Filma “Tur” no 16. augusta būs skatāma kinoteātros, bet rudenī desmit sēriju formātā – citās platformās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti