Pirmizrādi piedzīvos Laimas Žurginas dokumentālā filma «Kaza kāpa debesīs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceturtdien, 11. aprīlī, kinoteātrī „Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvos Laimas Žurginas dokumentālā filma „Kaza kāpa debesīs”. Tā vēsta par leģendāro Rīgas kafejnīcu „Kaza”, kas darbojās pagājušā gadsimta 60. gados un kurā valdīja īpašs brīvības gars un bohēmiska gaisotne.

Pirmizrādi piedzīvos Laimas Žurginas dokumentālā filma „Kaza kāpa debesīs”
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Filma Laimai Žurginai prasījusi ilgu gadu darbu, kura laikā savākts milzīgs, unikāls materiāls, tai skaitā neskaitāmas sarunas ar kādreizējiem kafejnīcas apmeklētājiem, kas tagad teju visi ir ļoti nozīmīgas Latvijas kultūras personības.

„Vienmēr savā darbā es cenšos domāt, cik tas būs interesanti pēc 50 gadiem vai pēc 100 gadiem. Vai tam ir jēga, ko es daru, vai tas nav viendienīgs. Un šajā gadījumā tie cilvēki, tie filmas varoņi ir tādas personības, ko ar laiku novērtēs vēl vairāk, kā tas notiek parasti," stāstīja Žurgina.

Režisore atzīst, ka arī pati vienmēr tā jutusies - neatkarīga. "Mani nekad nav varējuši ietekmēt, es esmu darījusi un realizējusi dzīvē savu programmu. Un man liekas, ka tādi ir tie cilvēki filmā," teica Žurgina.

"Kāpēc es atstāju to sarunu ar Imantu Kalniņu finālā? Jo viņš rezumē, viņš pasaka to, ka ir tikai nedaudz to zvaigžņu, kas nenodod jaunības ideālus, kas nepielāgojas, kas paliek iekšēji brīvi, un man liekas, ka vispār tas ir jebkura radošuma pamatā – būt brīvam, neatkarīgam savos uzskatos neatkarīgi no laiku maiņām vai politiskajām formācijām. Tā cilvēks uztur sevī garīgo aktivitāti, un tas palīdz nenovecot," tā Žurgina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti