Kultūras ziņas

Identitātes drāma Dailes teātrī

Kultūras ziņas

"Redzējumi" un "Metamorfozes"

Oda ekstrēmajai slēpošanai

Pirmizrādi piedzīvos filma par ekstrēmo slēpošanu «Oda»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kinoteātrī “Forum Cinemas” 31. janvārī pirmizrāde latviešu filmu veidotāju komandas “Skilluminati” jaunākajai filmai “Oda”. Filmā atspoguļoti notikumi, ar kuriem piedzīvojumu meklējumos pilsētvidē un dažādās neparastās vietās saskaras ekstrēmie slēpotāji.

Filmas veidotāji ir ekstrēmo sporta veidu entuziasti, un filmas ienākumi tiks ieguldīti Latvijas “freestyle” slēpošanas attīstībā. Piecdesmit vietās rūpīgi gatavotās atšķirīgu triku performances filmai uzņemtas piecu gadu garumā.

Filmas “Oda” pirmajos kadros skatītājus brīdina neatkārtot turpmāk redzamās darbības – tās var novest pie likumpārkāpuma un fiziskām traumām. Filmas veidotāji gan atzīst, ka šīs filmas uzņemšanas laikā traumas nav gūtas. Par filmas varoņiem – ekstrēmo sportu cienītājiem,  sabiedrībā bieži valda stereotips kā ne tikai par bezbailīgiem, bet arī neapdomīgiem cilvēkiem.

“Ļoti bieži mums tiek jautāts, vai arī, kad mūs satiek, tad – ā, jūs esat tie trakie! Esat tie, ka riskē ar savu dzīvību, mēs nesaprotam, kāpēc jūs to darāt,” atklāj ekstrēmais slēpotājs Einārs Lansmanis.

Filmas “Oda” režisors Edvards Lansmanis gan uzsver, ka “traumas mazinās, mēs kļūstam gudrāki, paši pieaugam, mēs apzināmies risku un kļūstam gudrāki. Mēs neskrienam pa galvu, pa kaklu pie jebkurām kāpnēm un maucam lejā. Mēs respektējam apkārtējo vidi, un tā arī respektē mūs.”

Filma “Oda” ir stāsts par jauniešiem, kas aizraujas ar slēpošanu ielās un dažādos neparastos objektos. Filmā dominē divas darbības pasaules. Vienā autoru dēvētā “partizānu kino” manierē filmēti ekstrēmi triki ar slēpēm vairāk nekā piecdesmit dažādās vietās Latvijā un Igaunijā. Otrā – slēgtā telpā mitinās galvenais varonis, ko atveido Valmieras teātra aktieris Pauls Iklāvs.

“Pauls mums ir draugs, ļoti tuvs draugs. Viņš kopā ar mums arī izveidoja šo grupējumu “Skilluminati”. Viņš bija viens no trakajiem, kas ļoti īsā laikā spēj sasniegt kaut kādus rezultātus,” stāsta Edvards Lasmanis.

Filma “Oda” Rīgā no rītdienas būs skatāma kinoteātrī “Forum Cinemas”, bet tuvākajā laikā filmas pirmizrādes iecerētas arī lielākajās Latvijas pilsētās, Igaunijā, Lietuvā, Somijā un Krievijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti