Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma «Jaunatne Latvijas brīvības cīņās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

11.novembrī Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Jaunatne Latvijas brīvības cīņās", kas stāsta par to, kā uzreiz pēc valsts neatkarības pasludināšanas 1918.gada novembrī skolēni un studenti pieteicās aizstāvēt Latvijas valsti un kā Latvijas Brīvības cīņās un frontes aizmugurē iesaistījās ap 300 skolēnu un 1000 studentu visā Latvijā.

Neatkarības kara laikā Latvijas armijā tika izveidotas četras skolēnu rotas, karazēnu - boiskautu rota, kā arī studentu rota un studentu bataljons, kas bija karaspēka vienība. Daudzi no viņiem krita karā, pazuda bez vēsts.

"20.gadsimta sākums, Pirmais pasaules karš un daudzie neatkarības kari vai kari par valstu neatkarību mūsu reģionā - Centrālajā un Austrumeiropā - zīmīgi ar to, ka armijās parādās cilvēki, kuri tur agrāk nav bijuši un kuriem tur pēc reglamenta nebūtu jābūt. Tās ir sievietes, pat meitenes, kuras dodas karot, pārģērbušās vīriešu drēbēs. Tie ir zēni, bērni - ārpus iesaukto kategorijas esošie cilvēki," stāsta filmas konsultants un vēsturnieks Ēriks Jēkabsons.

Kas bija tie motīvi, kuri jauniešus pamudināja stāties armijā, kāds bija vēsturiskais fons, kas lika pavisam jauniem zēniem brīvprātīgi doties karot, kāds bija skolnieku rotas karavīru liktenis pēc Latvijas okupācijas, kā tā laika patriotismu salāgot ar mūsdienu situāciju - tie ir jautājumi, uz kuriem filmā tiek meklētas atbildes.

Filmas veidotāji apmeklēja bijušo Cēsu skolnieku rotas karavīru Jāņa Rozenberga, Oskara Alka, Jāņa Dekmeijera tuviniekus, lai apzinātu, kā Cēsu jauniešu stāsts saglabājies cauri paaudzēm. Notikumu vēsturisko kontekstu filmā atspoguļo vēsturnieku Ērika Jēkabsona, Valtera Ščerbinska, Jura Ciganova un Tāļa Pumpuriņa viedokļi, kā arī mūsdienu vidusskolēnu un jaunsargu pārdomas par to, kā viņi rīkotos līdzīgā vēsturiskā situācijā.

Filmā ietverts plašs fotoarhīvu materiāls no Latvijas Kara muzeja krājuma, kinoarhīvu materiāls un bijušo Brīvības cīņu dalībnieku skolēnu atmiņas, ko saglabājuši viņu tuvinieki.

Pēc Aizsardzības ministrijas Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra pasūtījuma filmu konkursa rezultātā veido filmu studija "Mistrus Media". Filmas režisore ir Daina Rašenbauma, scenārija autors - Guntars Daģis, operators - Aigars Sērmūkšs, filmas moderators - Matīss Gricmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti