Pirmizrādi piedzīvos Andreja Ēķa filma par laikmetīgo mākslu Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

15. aprīlī Mākslas muzejā „Rīgas birža” pirmizrādi piedzīvos Andreja Ēķa filma „Kas tur tik laikmetīgs?”, kas meklē atbildi uz jautājumu, kam īsti vajadzīgs Laikmetīgās mākslas muzejs.

Diskusijas par Laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību Rīgā norit jau gadiem, tomēr nekur tālāk par diskusijām pagaidām arī nav tikts. Līdzās vietas izvēlei un šādā muzejā iekļaujamu autoru darbu atlasei nereti izskanējuši arī pārspriedumi, vai šāds muzejs Latvijai vispār nepieciešams.

Filmu producents Andrejs Ēķis un viņa domubiedri ir absolūti pārliecināti – jā, ir nepieciešams. Turklāt ne māksliniekiem, lai būtu vēl kāda vieta, kur izstādīt savus darbus, ne kuratoriem, lai būtu, kur veidot izstādes, ne amatpersonām, lai būtu, ar ko palepoties ārvalstu kolēģu priekšā, bet gan ikvienam no mums un īpaši mūsu bērniem.

Pēdējos gados, runājot ar savās jomās nozīmīgus panākumus guvušiem cilvēkiem Latvijā un pasaulē, esmu neskaitāmas reizes sastapies ar stāstiem par bērnību, kad viņus – mazas meitenes un puikas – vecāki veduši uz izstādēm un mākslas pasākumiem. Ļoti liela daļa no viņiem nav nedz mākslinieki, ne kā citādi tieši ar kultūras jomu saistīti – ir ārsti, eksakto zinātņu doktori, uzņēmēji. Bet viņus vieno tas, ka māksla viņiem jau kopš bērnības likusi uz lietām palūkoties citādi, ieraudzīt atšķirīgo, īpašo. Un tam nenoliedzami bijusi liela loma viņu profesionālajā attīstībā. Tieši tādēļ mums arī saviem bērniem un mazbērniem jādod iespēja redzēt un baudīt mākslu,” uzsver Ēķis.

Daudzi no Ēķa pieminētajiem cilvēkiem ir iemūžināti filmā „Kas tur tik laikmetīgs?”. Filmas tapšanas gaitā tās autori intervējuši Latvijas bijušo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kardiologu Andreju Ērgli, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu Ojāru Spārīti, akadēmiķi Jāni Stradiņu, Eiropas Zinātnes un mākslas akadēmijas prezidentu Feliksu Ungeru, „Louisiana Museum” direktoru Polu Eriku Toojneru un citus.

Laikmetīgās mākslas muzeja ieceri un filmas izveidi atbalsta arī mākslas mecenāts Jānis Zuzāns, kurš ir pārliecināts:

Latvijā ir daudz cilvēku, kuriem māksla, tajā skaitā laikmetīgā māksla, ir nozīmīga vērtība. Diemžēl piekļuve laikmetīgajai mākslai ir ierobežota, jo Latvija ir valsts, kurā modernās mākslas muzeja nav. Ja mēs sevi uzskatām par modernu un kulturālu zemi, tad ir pēdējais brīdis rīkoties.”

Filmas „Kas tur tik laikmetīgs?” radošo komandu veido producents Andrejs Ēķis, izpildproducente Kristīne Zuzāne, režisors Dzintars Dreibergs, scenāriste Ilona Bērziņa, operatori Valdis Celmiņš un Jānis Šenbergs, montāžas inženieris Jānis Ērglis. Filmas pirmizrāde notiks otrdien, 15. aprīlī, plkst. 19.30 Mākslas muzejā „Rīgas birža” Rīgā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti