Panorāma

Baltijas ceļa piemiņa Lietuvas - Latvijas pierobežā

Panorāma

Filmai "Izlaiduma gads" pirmizrāde Monreālā

Pirmizrāde Pētera Krilova filmai "Uz spēles Latvija"

Pirmizrādi piedzīvo Krilova filma «Uz spēles Latvija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pētera Krilova filma "Uz spēles Latvija" ir ļoti personisks stāsts par pēckara laiku, kad filmas režisors bija mazs zēns un viņa tēvu, tāpat kā citus Latvijas patriotus, savā spēlē ar rietumu izlūkdienestiem apmānīja Latvijas PSR Drošības komiteja.

Režisors Pēteris Krilovs sešus gadus strādāja pie savas jaunās dokumentālās pilnmetrāžas filmas "Uz spēles Latvija", pētot arhīvu materiālus.

Filmas atslēgas skaitlis ir 1949.gads - šajā gadā režisors piedzima, un viņa stāsts cieši savijas ar padomju Latvijas viltīgo spēli pret zviedru - angļu - amerikāņu izlūkdienestiem.

"Filma ir ļoti skaista, bet tā ir absolūti uz falšas bāzes. Prototipi, kādi tie ir īstenībā un kādi tie ir filmā, un to, kas tur ir bijis, es stāstu caur savu tēva likteņstāstu, caur visiem reālajiem cilvēkiem," stāsta Pēteris Krilovs.

Filmā ir vēl viena paralēle - viņa pirmā filma kino, sešdesmito gadu populārā latviešu spiegu filma "Kad lietus un vēji sitas logā".

"Lasot protokolus, es skaidri ieraudzīju, kā pārtaisa reālo cilvēku par tādu savādi bezcerīgu avantūristu, par neveiksminieku, kuram padomju Latvijā neviens neuzticās," saka Krilovs.

Tomēr pats svarīgākais ir režisora personīgais stāsts, kas filmai piešķir cilvēcīgākas uzticamības smeldzi. Filma ir stāsts, kā Pēteris Krilovs atrod savu tēvu - 1951.gadā čekas nogalināto Osvaldu Bileskalnu, gadu desmitiem apmelotu vīrieti, Latvijas patriotu.

Pētera Krilova filma "Uz spēles Latvija" pirmizrādi piedzīvoja kinoteātrī "Splendid Palace" 23.augustā, Baltijas ceļa 25.gadadienā. Filma līdz 1.septembrim skatāma "Splendid Palace".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti