Pirmizrādi LTV piedzīvos dokumentālā filma «Palādu spīts» par latgaliešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Filmu studija "F.O.R.M.A." pabeigusi dokumentālo filmu ar latgaļu jokiem, pārpratumiem un temperamentu "Palādu spīts". 22. jūnijā pulksten 22.00 to varēs vērot LTV1, informēja filmas veidotāji. „Palādu spīts” ir režisora Olafa Okonova pēdējā filma.

Baltinavas amatieru teātra trupas „Palādas” dalībnieki ikdienā strādā galdniecībā, skolā, kopj zemi, bet teātris ir viņu "otra dzīve", skaidro filmas autori. Filmā iemūžināta aizkulišu dzīve, kas vienlaikus raksturo arī dzīvi Latgalē un Latvijas pierobežā.

Filmas galvenā varone ir skolotāja, lugu autore un teātra režisore Anita Ločmele, kuras pseidonīms ir Danskovīte. Skatītājiem viņa pazīstama ar tautas komēdiju „Ontans i Anne”, pēc kuras tika iestudētas izrādes „Latgola.lv 1” un „Latgola.lv 2” Latvijas Nacionālajā teātrī. „Palādas” režisores enerģija apvieno aktierus kopīgam mērķim – jautrām izrādēm. Filmā atbalsojas Latgales patriotisms, latgaļu valoda, Latgalē atpazīstamu situāciju apspēle un latgaļu mūzika.

"Šie ļaudis dzīvo no sirds – pamatīgi uz savas zemes, īsti un smieklīgi – uz skatuves.

Viņi dzied savas dziesmas, satiekoties mēģinājumos, braucot autobusā uz izrādēm un no izrādēm. Dzied izrāžu laikā," teic autori.

„Palādu spīts” ir režisora Olafa Okonova pēdējā filma, kuru pēc viņa nāves pabeidza viņa dēls Aleksandrs Okonovs, sekojot Olafa iecerei. Filmas idejas un scenārija autors Harijs Beķeris, operators Aleksandrs Grebņevs, komponists Jēkabs Nīmanis, producents Gatis Upmalis.

Olafs Okonovs studijā "F.O.R.M.A." kopā ar Gunitu Grošu režisējis arī filmu un četru sēriju ģimenes seriālu „Vecā dārza noslēpums” (2019), kas tika veidots sadarbībā ar Latvijas Televīziju.

Filmas veidošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma „KultūrElpa”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti