Rīta Panorāma

Intervija ar Uldi Hmieļevski

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Zani Zajančausku

Intervija ar Reini Kalnaelli

Pirmizrāde pilnmetrāžas animācijas filmai «Zelta zirgs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

27.augustā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā Gaismas pilī notiks pilnmetrāžas ģimenes animācijas filmas-pasakas "Zelta zirgs" nacionālā pirmizrāde. No 29.augusta filma apceļos Latvijas kinoteātrus.

Kā stāsta filmas režisors Reinis Kalnaellis, filmas pirmie zīmējumi tapuši pirms desmit gadiem, tie aizņem desmit lielus skapjus, filmas veidošanā piedalījušies mākslinieki no vairākām Eiropas valstīm.

"Tas ir lielformāta darbs - pilnmetrāžas animācijas filma, ko tik tiešām ātrāk par četriem gadiem nav iespējams izveidot. Sagatavošanās ir nepieciešama liela. Tā kā tā ir starptautiska komanda, ir ļoti daudz aizgūts no citām kultūrām, mākslinieciskā stila, līdz ar to tas mūsu skatītājiem arī būs kaut kas jauns un svaigs, es ceru," saka Reinis Kalnaellis.

Jautāts, ko nozīmē radīt šādu filmu, režisors saka: "Tas nozīmē daudzu cilvēku darbu. Mēs atšķiramies ar to, ka šī filma ir zīmēta ar roku, bet mūsdienās, kā zinām, animācija top ar datoru. Līdz ar to mēs esam īpaši ar to, ka mums ir animatori un talanti, kuri strādā pasaules līmenī."

Reinis Kalnaellis atklāj arī tehniskas detaļas: "Vienā sekundē ir 25 zīmējumi. Dienā var uzzīmēt astoņus zīmējumus. Kopumā filmai ir vairāk nekā 120 000 zīmējumu. Ar to es gribu teikt, ka tā ir liela komanda, tāpēc tas ir prasījis tik ilgu laiku. Mēs arī esam izvēlējušies prasīgu stilu tēlu dēļ - viņi ir ļoti cilvēciski, kas animatoram darbu padara sarežģītāku."

Jautāts, kāda bija sadarbība ar ārvalstu animācijas speciālistiem, Reinis Kalnaellis atklāj: "Sadarbība mums ir bijusi ļoti laba, tā visiem mums ir bijusi liela pieredze. Tas darbs ir jāsadala starp dažādām studijām. Mēs Latvijā esam animējuši 30 filmas minūtes, pārējā animācijas daļa ir sadalīta, zīmēta citās valstīs."

Lai arī animācija ir zīmēta ar roku, zināma loma filmā ir atvēlēta arī tehnoloģijām. "Filmā ir izmantoti vizuāli efekti. Tas nav tikai zīmēts ar roku. Ļoti lielu darbu, vairāk nekā gadu mēs esam pavadījuši veidojot kompozīciju, specefektus," saka Reinis Kalnaellis.

Režisors neslēpj - ir cerība, ka animācijas filma tālāk aizies arī pasaulē un sasniegs pēc iespējas plašāku auditoriju.

Kā jau vēstījām, animācijas filmas sižeta pamatā ir Raiņa pirms vairāk nekā 100 gadiem sarakstītā luga "Zelta zirgs". Tās motīvi - cīņa starp labo un ļauno, drosmes, neatlaidības un mīlestības spēks - ir universāli, tie ir sastopami daudzu tautu pasakās, tāpēc arī tiem, kas Raiņa lugu nav lasījuši, filma būs ne mazāk aizraujoša un saprotama.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti