Kultūras ziņas

Izrāde-izstāde "Endij Vorhol, tas tu?"

Kultūras ziņas

Kultūras akadēmijas jaunā rektore Rūta Muktupāvela

Filma par ģēnijiem Eizenšteinu un Berlinu

Pirmizrāde Dāvja Sīmaņa filmai «Escaping Riga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 1.aprīļa kinoteātris „Splendid Palace” sāks demonstrēt režisora Dāvja Sīmaņa filmu „Escaping Riga” („Aizbēgt no Rīgas”).

Filma ir dokumentālos notikumos balstīts stāsts par divām izcilām 20. gadsimta personībām – Sergeju Eizenšteinu un Jesaju Berlinu. Abi dzimuši un bērnību pavadījuši Rīgā.

Izsekojot abu varoņu dzīves gaitām uz 20. gadsimta pirmās puses dramatisko notikumu fona, filma stāsta, kā viens no viņiem kļūst par „izcilāko savas paaudzes kinorežisoru” totalitārajā Padomju Savienībā, bet otrs – par „izcilāko savas paaudzes domātāju” liberālajā Lielbritānijā. Vizuāli filma veidota kā dokumentāli „autentisks” materiāls, taču situācijas, lai arī dokumentālos faktos balstītas, ir inscenētas.

Iespējams, pirmajā acu uzmetienā filma var likties ļoti viegli tapusi, tāda kā spēle,” stāsta režisors Dāvis Sīmanis. „Arī filmēšanas gaitā aktieriem un masu skatu dalībniekiem, pieļauju,  tas viss neizskatījās īpaši nopietni, jo filmēts tika ar pavisam nelielām astoņu milimetru rokas kamerām, taču patiesībā tas bija pamatīgs daudzu cilvēku kopējs darbs.”

Galveno varoņu lomās filmā iejutušies gan profesionāli, gan neprofesionāli aktieri – Sergeju Eizenšteinu jaunībā un brieduma gados spēlē Mārtiņš Počs un Mihails Karasikovs, bet Jesaju Berlinu – Gints Grūbe, kurš ir arī viens no filmas producentiem. Savukārt varoņus bērnībā tēlo Viktors Puglejevs un Gustavs Briedis. Filmas epizodēs parādās dažādas vēsturiskas personas, kuru atveidotāji tika piemeklēti pēc vizuālās līdzības tā, piemēram, aktieris Agris Māsēns ir Zigmunds Freids, māksliniece Anna Heinrihsone ir Anna Ahmatova, bet režisors Jānis Putniņš ir ģenerālis Ždanovs.

Filmai ir ļoti plaša ģeogrāfija – abu varoņu dzīves aizved skatītāju gan uz ASV un Meksiku, gan daudzām Eiropas un Krievijas pilsētām. Taču visas šīs dažādās vietas atrastas un piemērotas Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē.

Tas bija diezgan savdabīgs process – filmēšanas vietu meklēšana,” atzīst Dāvis Sīmanis. „Kur atrast kaut ko, kas varētu būt pils Šveicē vai lauku ceļš Īrijā, vai Baireitas operanama zāle? Tas nemaz nebija vienkārši, jo autentiskuma moments mums bija ļoti svarīgs.”

Dāvis Sīmanis teic: „Laikmets, kuru centāmies rekonstruēt, dramatiski atgādina laiku, kurā dzīvojam.  Nav tālu jāskatās, lai ieraudzītu to pašu totalitārisma agresiju, varas aklumu un kultūras personību apspiešanu, kas valdīja laikā, kad dzīvoja mūsu varoņi. Tomēr nevajag domāt, ka filmā ir tikai traģiskais un nopietnais, mēs centāmies  atrast un parādīt arī visai komiskas un dīvainas situācijas mūsu varoņu dzīvēs.”

Filma „Escaping Riga” tapusi studijā „Mistrus Media”, kino darbs ir viens no „Rīga 2014” programmas notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti