Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Festivālā Patriarha rudens izrādīs lugu "Liesmojošā tumsā"

Intervija ar Antru Cilinsku

Pirmizrāde Cilinskas dokumentālajai filmai «Laimes formula»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šonedēļ pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Laimes formula", kas tapusi Jura Podnieka studijā. Filma stāsta par četriem darbīgiem, veselīgiem cilvēkiem, kuri savu laimes formulu atraduši saiknē ar dabu - peldot, kustoties, dzerot tēju vai bebru dziedzeru uzlējumu. Filmas režisore Antra Cilinska pēc sarunām ar savas filmas varoņiem secina, ka mūsdienās sabiedrībā bieži valda slinkums, lai kaut ko apņemtos darīt savā labā. Iespējams, filmas varoņu stāsti ar krietnu humora devu to varētu mainīt.

Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" laikā pirmizrādi piedzīvos Antras Cilinskas dokumentālā filma "Laimes formula". Filmā skatītājs iepazīs četrus cilvēkus un viņu laimes formulas. Visas šīs personības vieno neatlaidība, dzīvesprieks, humora izjūta un īpaša saikne ar dabu.

Viena no filmas varonēm ir jau plašāk labi pazīstamā veselīga dzīvesveida piekritēja Inese Ziņģīte, filmā manāmi arī kadri, kā smalkā 70 gadīgā kundzīte pār plecu stiepj milzu baļķus, šķiet, bez mazākās piepūles. Filmas režisore Antra Cilinska norāda, ka vēlējusies, lai šī filma ir kā optimisma pods skatītājam, kas, iespējams, noved pie kādas apņemšanās.

"Manuprāt, ir forši, ka ir cilvēki, kas vienmēr spēj būt laimīgi. Manas filmas varoņi, cik es viņus esmu satikusi, viņi nekad nav bijuši nīgri, neapmierināti vai slimi. Man šķiet, ka ir šī problēma, ka mēs paši savā labā varam darīt tik daudz, bet mēs vienkārši negribam, jo tas ir grūti, tas ir jādara. Viena no varonēm - Inese Ziņģīte - vienmēr saka, ka nav tāda vārda "nevaru", ir - "negribu". Man tas mērķis un vēlme ir, ka kāds, noskatoties šo filmu, nolemtu kaut reizi nedēļā kaut ko darīt savā labā," stāsta Antra Cilinska.

Filma "Laimes formula" gan nav domāta kā pamācošs obligātais kino, filmā netrūkst arī amizantu, smieklīgu un vienkāršu varoņu dzīves ainu, lai skatītāju iedvesmotu rīkoties līdzīgi savā labā. "Jānis Rubenis dzīvo Ikšķilē, atradis brīnumzāles - bebru dziedzeru uzlējumu, kas palīdz visam - rētām, sāpēm. Viņš bez humora nevar pateikt nevienu teikumu, tā ka - tie bebri droši vien palīdz. Tad ir vēl Artūrs Tereško, kurš ir visiem zināms tēju speciālists, bet te ir stāsts par to, kā šis cilvēks no tradicionālās ārsta prakses nonācis līdz tējām. Vēl filmā ir ilgdzīvotāja Ēvalda Valtera dēls Raits Valters, kurš aizrāvies ar peldēšanu. Viņš peld ziemā garas distances un neslimo," par filmas varoņiem stāsta režisoere.

Filmas "Laimes formula" pirmizrāde būs otrdien, 29.septembrī, festivāla "Lielais Kristaps" laikā kinoteātrī "Kino Citadele". Savukārt oktobrī dokumentālā filma "Laimes formula" tiks izrādīta Rīgā un citviet Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti