Pirmizrāde britu un lietuviešu skandalozajai filmai «Redirected: nacionālā ķeza»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

7.novembrī Latvijā pirmizrādi piedzīvos britu un lietuviešu kopražojuma filma - skandalozā un provokatīvā piedzīvojumu komēdija "Redirected: nacionālā ķeza", kurā ar ironiju un sarkasmu tiek parādīti pasaulē valdošie stereotipi par postpadomju valstīm

"Redirected: nacionālā ķeza" ir provokatīvs, asa sižeta darbību, politnekorektu joku un nepiedienīga humora pilns kino stāsts, kas attēlo Austrumeiropas eksotiku tā, kā tas ir pieņemts daudzos pasaulē valdošajos stereotipos - vieta, kur zeļ un plaukst prostitūcija, kriminālā vide, korupcija un kurā joprojām jūtams Padomju Savienības gars.

Galvenās lomas filmā attēlo britu aktieri Vinnijs Džons, Skots Viljams, Džils Darnels, Olivers Džeksons, Entonijs Stračans, kā arī Krievijas aktieris Artūrs Smoļaņinovs. Filmas režisors ir Emilis Veluvis.

Sižeta pamatā ir stāsts par četru angļu - Džona, Bena, Tima un Maikla - neparastajiem piedzīvojumiem Lietuvā. Viņu plāns šķita simtprocentīgi ložudrošs - viņi aplaupa kādu Londonas nelegālo kazino, pievāc naudu un kāpj lidmašīnā uz Malaiziju, kur nozūd džungļos, baudot zeltainās pludmales, lētu alkoholu un meitenes. Plāns bija ģeniāls, tas lieliski nostrādāja - gandrīz.

Lietuviešu režisoram Emilim Veluvim patīk šokēt sabiedrību ar atklātu valodu un humoru, kas nereti pārkāpj pieņemtās pieklājības normas. Viņa darbi Lietuvas sabiedrībā vienmēr ir raisījuši diskusijas, bet tieši "Redirected: nacionālā ķeza" radījusi vislielāko ažiotāžu, kas nav rimusies arī vairāk nekā pusgadu pēc filmas pirmizrādes Lietuvā. Filmai ir vienlīdz daudz atbalstītāju, kas novērtē filmas profesionālo māksliniecisko kvalitāti un interesanto sižetu, un pretinieku, kas norāda, ka filma ir aizskaroša un grauj ne tikai Lietuvas, bet arī visas Austrumeiropas valstu tēlu.

"Filma stāsta par to, kā lietuviešu cūkas izglīto britu karaliskos kuiļus," norāda režisors. "Skatītāji novērtēs "Redirected: nacionālā ķeza" tā, kā paši uzskatīs par pareizu. Taču katram būtu jāsaprot, ka aiz visām šīm šokējošajām ainām stāv viena vienīga patiesība - mīlestība pret savu valsti. No vienas puses, šī filma aizskars lietuviešu un austrumeiropiešu egoismu, no otras puses, tā arī dziedēs. Tā dziedēs tos, kam ir biezāka āda un kas spēj saprast melno humoru un pasmieties paši par sevi," saka Emilis Veluvis.

"Redirected: nacionālā ķeza" filmēšanas process notika Lielbritānijā un Lietuvā. Kopumā filmas uzņemšanā dažādās lomās piedalījās vairāk nekā 50 aktieri no Lietuvas, Lielbritānijas, ASV, Latvijas, Krievijas un Austrālijas. Filmas uzņemšanā kopumā tika ieguldīti 1,2 miljoni eiro.

"Redirected: nacionālā ķeza" jau ieguvusi lielus panākumus Lietuvā, kur filmas kases ieņēmumi sasnieguši vienu miljonu eiro un tā apsteigusi filmas "Avatars" un "Ledus laikmets 4: kontinentu dreifs" reitingus.

Filmas veidotāji plāno filmu izrādīt 60 mērķa tirgos un pašlaik meklē labākos distribūcijas kanālus. Filmas producente Daiva Jovaišienė norāda, ka sarunas ir aizsāktas ar Lielbritānijas,  Francijas, ASV, Kanādas, Krievijas un Skandināvijas filmu izplatīšanas kompānijām.

Latvijā filma savu pirmizrādi piedzīvos 7.novembrī, tā būs skatāma kinoteātros Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti