Kultūras ziņas

Mūzikas festivāla "Summertime" vasaras vitamīnu deva

Kultūras ziņas

10 valstu keramiķi Daugavpilī

Sākusies filmu pieteikšana "Lielajam Kristapam"

Pirmajā nedēļā «Lielajam Kristapam» pieteikta viena filma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nedēļas laikā, kopš Latvijas kinematogrāfijas savienība izsludinājusi filmu pieteikšanu Latvijas Nacionālajam filmu festivālam "Lielais Kristaps", konkursam pieteikta tikai viena filma, taču rīkotāju pieredze rāda - mākslinieku vidē pēdējais brīdis nereti tiek izraudzīts kā vispiemērotākais.

Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps" notiek ik pēc diviem gadiem. Šā gada festivālam var pieteikt filmas, kuru pirmizrādes notikušas ne agrāk kā 2012.gada pirmajā martā. Obligāti jāpiesaka filmas, kas saņēmušas valsts atbalstu. Kā jau vēstījām, filmu pieteikšana "Lielajam Kristapam 2014" tika izsludināta 5.augustā.

"Lielajā Kristapā" vairāk nekā 20 nominācijām šogad pievienojusies jauna - kategorija "Labākā minorā kopprodukcija".

"Tādas filmas ir vairākas: "Miglā", "Divas sievietes", ar Lietuvu kopprodukcija "Spēlmanis", kur ir mūsu dalības nauda un mūsu radošai ieguldījums. Tas ir ļoti svarīgi, jo Latvijas vārds iziet pasaulē. "Miglā" bija Kannās un saņēma balvu," stāsta kinofestivāla "Lielais Kristaps" direktore Ieva Romānova.

Gan kadrā redzamo, gan aizkadra cilvēku darbu vērtē ekspertu komisijas. Starptautiskā žūrija turpina vērtēt filmas, kuras izturējušas pirmo atlasi un tikušas pie nominācijas.

Skatītāji šogad varēs izvēlēties pat divas filmas, kam piešķirt savu "Lielo Kristapu" - vienai latviešu filmai un viena kinolentei no Eiropas.

"Mēs šai Eiropas filmai dosim "Kristapu" uz ārzemēm, mums būs radi ārzemēs," norāda Ieva Romānova.

Kā jau vēstījām, jaundibinātā Rīgas starptautiskā kino festivāla laikā Rīgā tiks pasniegtas divas kino balvas - pašmāju "Lielais Kristaps" un Eiropas kino akadēmijas balva "Fēlikss". Abām balvām pieteiktās un nominētās filmas varēs skatīties 80 kino zālēs visā Latvijā.

"Principā tas ir viens festivāls, tur ir vairākas sadaļas. Tur ir gan "2Annas", gan "Baltijas pērle" ar savu programmu. Būs jauniešu un bērnu filmu programma sadarbībā ar Ziemeļvalstu festivāliem, būs "Kristaps". Paralēli būs industrijas pasākumi, radošās darbnīcas," stāsta Ieva Romānova.

Starptautiskais kino festivāls Rīgā plānots kā nopietns centiens spilgtāk iezīmēt Rīgas vietu Eiropas filmu festivālu kartē. Zināms, ka kinoteātros būs skatāmas starptautiskā mērogā jau atzītas filmas, piemēram, Jāņa Norda filma "Mammu, es tevi mīlu", režisoru Māra Putniņa un Jāņa Cimmermaņa "Džimlai rūdi, rallalā!".

Lai gan spēlfilmu skaits ik gadu turpina pieaugt, līdz brīdim, kad latviešu filmas kļūs par kinoteātru ikdienas repertuāru sastāvdaļu vēl nedaudz jāuzgaida.

"Katru mēnesi būtu jābūt pirmizrādei, tām jābūt žanriski dažādām, dažādām auditorijām. Tāds brīdis būs, es esmu pilnīgi pārliecināta," norāda Ieva Romānova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti