Kultūras ziņas

Priekšlikumus kultūras nozares atbalstam vēl neskata

Kultūras ziņas

Elitas Šmēdiņas "Lellīšu stāsti"

Latvijas animācijai – 50

Pirmā Latvijas animācijas filma svin 50 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

24. martā Latvijas animācijas filmu veidotājiem un arī Latvijas Televīzijai ir svētki. Pirms pusgadsimta, 1970. gada 24. martā, pie skatītājiem nonāca pirmā televīzijas paspārnē tapusī animācijas filma “Lietaina diena”. Tā vēsturē paliks ne tikai kā pirmā Latvijas animācijas filma, bet arī kā pirmais režisores Rozes Stiebras darbs žanrā, kuram viņa ir palikusi uzticīga līdz pat mūsdienām.

Režisore Roze Stiebra atminas filmas “Lietaina diena” pirmsākumus: “Tā ir tāda cilvēcīga pieeja un cilvēcīga palīdzība grūtajā brīdī. Līdzīgi kā šodien situācija, kad mums ir karantīna, vīruss, tad toreiz mans zēns atradās istabā, viņš nevarēja iziet ārā, jo lija lietus – un ilgi, ilgstoši lija lietus. Un viņam bija grūti.

Viņš skatījās grāmatiņas un atrada tur kamielīti, kuram nelija lietus, bet kurš mira no slāpēm. Un viņš savā fantāzijā izdomāja, ka viņš to lietu aizvedīs uz to tuksnesi, padzirdīs to kamielīti.”

“Lietaina diena” ir režisores pirmā animācijas filma un pirmā arī Latvijas kino vēsturē. Tieši pirms 50 gadiem, 24. martā, Latvijas Televīzijas ēterā šis stāsts piedzīvoja pirmizrādi.

“Lietainās dienas” scenāriste ir Nellija Ozoliņa, operators Ansis Bērziņš, bet komponists Pauls Dambis. Roze Stiebra atceras, ka toreiz visiem animācijas kino bija sveša lieta.

“Tā mēs gadu apmēram filmējām viņu,” stāsta Stiebra.

“Tā bija diezgan ļoti neprofesionāla pieeja, ja tā padomā. 16 minūtes, pirmo reizi, neviens nezina, ar ko sāksies, ar ko beigsies, kas tas viss ir.”

Darbs tapa “Telefilma Rīga” paspārnē, un drīz vien jaunajiem multiplikatoriem vajadzēja pie skatītājiem nogādāt divas filmas gadā. Sekoja “Hallo, Hela!”, “Pieci kaķi” un desmitiem citu Rozes Stiebras filmu, kas atstājušas neizdzēšamas pēdas Latvijas kino vēsturē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti