Pirmā Eiropas mākslas kino diena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 9. oktobrī, Eiropas organizāciju “CICAE ART Cinema un “Europa Cinemas” tīkla kinoteātros – apmēram 1000 kinoizrādīšanas vietās ar 4000 ekrāniem  34 valstīs – notiks pirmā Eiropas Mākslas kino diena (European Art Cinema Day). Akcijā piedalās arī trīs Rīgas kinoteātri, visi Elizabetes ielā – “Kino Bize”, “K.Suns” un “Splendid Palace”, informēja  Nacionālā kino centrs vecākā referente Kristīne Matīsa.

Kopš 2016. gada katru gadu rudenī tiks izvēlēta viena īpaša diena, lai nosvinētu Eiropas mākslas kino un apliecinātu Eiropas kino daudzveidību, kurā katrai valstij ir neatkārtojama vieta. Kinoteātros skatāmā programma būs tik dažāda, cik dažāda ir Eiropas kino māksla; katrs kinoteātris pats izvēlas programmu šai dienai un veido to no dažādu valstu filmām. Iecerēts, ka Eiropas mākslas kino diena norisināsies ik rudeni, akcentējot Eiropas jaunā kino vērtības.

Kinoteātris "Kino Bize" šajā dienā sadarbībā ar Francijas Institūtu Latvijā un Gētes institūtu Rīgā piedāvā četras filmas visai ģimenei. Programmas ietvaros būs skatāma popārta multfilma ar detektīva elementiem visai ģimenei "Mazais spoku detektīvs" (2015), Paolo Sorentīno fantasmagorija par jaunības burvību un atmiņas trauslumu filmā "Jaunība" (2015), vācu hakeru trilleris "Who Am I" - "Neviena sistēma nav droša" (2014) un dokumentālā filma par Parīzes seju bezpajumtnieku acīm - "Pasaules malā" (2013).

Programma:

15.00 - Mazais spoku detektīvs / Phantom Boy (2015)

17.00 - Jaunība / Youth (2015)

19.15 - Who Am I - Neviena sistēma nav droša / Who Am I - Kein System ist sicher (2014)

21.15 - Pasaules malā / Au bord du monde (2013)

Visas četras filmas noskatoties, var reģistrēties "European Film Challenge" lapā www.europeanfilmchallenge.eu/lv un piedalīties konkursā ar balvu - apmaksāts ceļojums uz Berlīnes starptautisko kinofestivālu.

Kinoteātrī “Splendid Palace” pulksten 16.00 sadarbībā ar Nacionālo filmu festivālu "Lielais Kristaps" notiks diskusija un Lailas Pakalniņas spēlfilmas "Ausma" īpašais seanss. Filma "Ausma" šogad iekļauta Eiropas kinoakadēmijas  50 gada labāko filmu izlasē, turklāt tieši "Ausma" šogad izvirzīta kā Latvijas pieteikums ASV Kino akadēmijas balvai Oskars kategorijā Labākā ārzemju filma / Best Foreign Language Film.

Pirms filmas skates notiks publiska diskusija "Latvijas filmas Eiropā un pasaulē". Diskusijas ilgums - 30 minūtes, tēmas:
- Latvijas producentu pieredzes stāsti – kā izveidot  Eiropā konvertējamu Latvijas stāstu
- Nacionālā kino redzamie un neredzamie šķēršļi Eiropas kino apritē
- Veiksmes formula. Vai tāda ir iespējama?
- Latvijas kinoaktieru izredzes Eiropas filmās. Kastinga noslēpumi.

Diskusijā piedalās Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, producente Aija Bērziņa, producente Alise Ģelze, aģentūras "Casting Bridge" vadītāja, aktieru atlases speciāliste Gunita Groša, diskusiju vada Daira Āboliņa.

Kinoteātris “K.Suns / Kinogalerija” Eiropas mākslas kino dienā sagatavojis īpašu programmu, kuru, pateicoties sadarbības partneriem - Gētes institūtam Rīgā, Dānijas Kultūras institūtam Latvijā, Norvēģijas vēstniecībai Rīgā un Francijas institūtam Rīgā -, demonstrēs bez maksas.

Plkst. 14.30 starptautiskā festivāla "DOK Leipzig" animācijas filmu programma.

Deviņas dažādās valstīs tapušas animācijas filmas stāstīs par jautrām raganām, sirsnīgi draudzīgiem dzīvniekiem, sportiskiem izaicinājumiem un vēl daudz ko citu. Un darīs to bez vārdiem. Savus mazos un lielos skatītājus filmas apburs ar izjusti veidotajiem vizuālajiem tēliem un aizraujošo mūziku.

Plkst .16.00 Viktorija / Victoria. Režisors: Torun Lian. Lomās: Bill Skarsgård, Jakob Oftebro, Fridjov Såheim, Iben M. Akerlie, Amanda Ohms. Norvēģija, 2013, drāma.

Pēc Nobela prēmijas laureāta Knuta Hamsuna romāna (1898) veidotā filma ir viens no spilgtākajiem stāstiem par mīlestību – dziļu, ilgu un nepiepildītu. Sociālā atšķirtība starp dzirnavnieka dēlu Juhannesu un muižkunga meitu Viktoriju ir nepārvarama, bet tai nav varas pār bezgalīgi maigu, aizkustinošu un reizē mokošu mīlestību, kas aizsākas ar bērnu spēlēm, ilgst visu dzīvi un uzplaukst nemirstīgā košumā Viktorijas pirmsnāves vēstulē.

Plkst. 18.00 Marija Krojere / Marie Krøyer. Režisors: Bille August. Lomās: Birgitte Hjort Sørensen, Søren Sætter-Lassen, Sverrir Gudnason. Dānija, 2012, drāma.

Marija dzīvo šķietami idillisku un laimīgu dzīvi kopā ar savu vīru, slavenu gleznotāju P.S. Krojeru. Taču patiesībā viņa ar meitu dzīvo depresīvā un noslēgtā mākslinieka ēnā. Kad Toskānā Marija satiek jaunu, aizrautīgu zviedru komponistu Hugo Alfvenu, viņa redz iespēju piepildīt pati savus sapņus un centienus uzlabot dzīvi.

Plkst. 20.00 Trakais Pjero / Pierrot le Fou. Režisors: Jean-Luc Godard. Lomās:  Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Graziella Galvani. Francija, 1965, krimināldrāma, romance.

Luijs Aragons filmu nosaucis par cēlā skaistuma filmu, kas iezīmē pavērsiena punktu Žana Lika Godāra daiļradē. Tas ir traģisks stāsts par kādu pāri, kas bēg no Parīzes, reizē mūzikls un gangsteru filma, kurā varoņu attiecības tiek atainotas gan kā nieka vērtas, gan kā izmisuma pilnas. Šī filma pēc kritiķu vērtējuma iekļauta XX gs. labāko kinodarbu sarakstā.

Pirms filmas kino eksperta Viktora Freiberga ievadvārdi

Filmas orģinālvalodā ar angļu subtitriem un sinhrono tulkojumu latviešu valodā austiņās.

Ieejas kartes internetā, vairāk informācijas: http://www.artcinemaday.org/en

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti