Kultūra

Simtgades sabiedrības spoguļattēls Daugavpils teātrī

Kultūra

Atklās valsts simtgadei veltītu izstādi "Pārnēsājamās ainavas" par trimdas mākslu

Rīgas Pasaules filmu festivālā izrādīs komēdijas žanra dokumentālās filmas

Piektais Rīgas Pasaules filmu festivāls pievēršas dokumentālajam humoram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar eksperimentāliem video un diskusiju par humora lomu dokumentālajā kino trešdien, 25. aprīlī, “Kino Bize” sākas piektais Rīgas Pasaules filmu festivāls.

Piecu dienu programmā tiks izrādītas 20 dokumentālās filmas, notiks lekcijas un sarunas ar filmu veidotājiem. Līdz 29. aprīlim festivāls norisināsies Rīgā, kinoteātros “Kino Bize” un “K.Suns”, informēja Ieva Lange, “Kino Bize” pārstāve.

Festivāla ieskaņās jau šodien Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Nacionālajā filmu skolā sākas antropoloģiskās idejās balstīta trīs dienu eksperimentālā videotehniku darbnīca, ko vada vizuālā antropoloģe Marta Kuča no Briseles.

Darbnīcas laikā radītie video, kuros attēloti savādā, dīvainā un komiskā meklējumi apkārtējā vidē, īpašā seansā 25. aprīlī plkst. 17.00 tiks izrādīti kinoteātrī “Kino Bize”.

Pasaules filmu festivāla vadmotīvs šogad ir “Komiskais nodoms jeb Kā es pārstāju krist depresijā dokumentālo filmu dēļ un iemācījos smieties par dzīvi”.  Trešdien, 25.aprīlī, plkst. 19.00 kinoteātrī “Kino Bize” šo tēmu ievadīs festivāla kuratora Karlo Kubero (Carlo Cubero) vadīta diskusija par humora lomu dokumentālajā kino (angļu valodā).

Diskusijā piedalīsies filmu režisore Laila Pakalniņa, “VFS Films” producents Uldis Cekulis, kā arī festivāla viesi – beļģu režisors Rubens Vermēršs (Ruben Vermeersch) un režisore Zoja Eiano (Zoe Aiano).

Atbilstoši “Komiskajam nodomam” šogad festivālam atlasītas filmas, kas iekļaujas dokumentālas komēdijas žanrā vai kurās humors un asprātīgas ikdienas stratēģijas ir nozīmīgas filmās attēlotajiem varoņiem.

Filmu tematika aptver  gan traģikomisku nostalģiju par aizgājušo Rietumberlīnes hedonisko disko scēnu, gan kapu svētkus jeb bēru gadalaiku Kamerūnas stilā, gan tiesas sēžu drāmu mūsdienu Krievijas militāro komisiju priekšā.

Pēc seansiem paredzētas tikšanās ar filmu autoriem klātienē vai ar “Skype” video palīdzību. Sarunas ar režisoriem vadīs Latvijā pazīstami sociālantropologi – Agita Lūse, Klāvs Sedlenieks, Karlo Kubero un citi.

Festivāla goda viesos šogad ir Rumānijas kinofestivāls “Astra Film”, kas Transilvānijā notiek jau 25 gadus. Festivāla rīkotāji Čilla Kato un Dumitru Budrala uz Rīgu atvedīs rudenī “Astra Film” izrādītas daudzsološu rumāņu režisoru filmas. Filma “Phoenixxx” vēsta par jaunām sievietēm, kas nonāk erotiskā videočata industrijā, bet “Planēta Petrila” centrā ir rumāņu mākslinieks Jons Barbu, kurš ar absurda mākslu atdzīvina savas dzimtās pilsētas Petrilas ogļu raktuves un industriālo mantojumu.

Planēta Petrila
Planēta Petrila

Tāpat Rumānijas filmu programmā tiks izrādīta  Dumitru Budralas godalgotā filma “Eža lāsts” (2004), kas veidota, gadu sekojot kādas paplašinātas romu ģimenes dzīvei Rumānijas laukos. Rumānijas filmu programma 27.aprīlī tiks izrādīta kinoteātrī "K.Suns".

Sestdien, 28.aprīlī, festivālā iekļauta arī Aivara Freimaņa filmu programma: tiks izrādītas viņa filmas "Dzintara latvietis" (1987), "Hepenings ar M.Z." (1987) un "Kuldīgas freskas" (1966).

"Hepenings ar M.Z."
"Hepenings ar M.Z."

Vairāk par festivāla programmu iespējams uzzināt "Kino Bize" mājaslapā

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. Sarunas ar filmu režisoriem notiks angļu valodā.

Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, LKA Nacionālās filmu skolas, Rumānijas kultūras institūta, Rumānijas Goda konsulāta un Rumānijas vēstniecības Latvijā atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti