Rīta Panorāma

Šodien Starptautiskā muitas diena

Rīta Panorāma

Prognozē pieaugumu Vācija ekonomikai

Vēstures detektīva "Tas notika šeit" jaunā sezona

Pie LTV skatītājiem atgriežas vēstures detektīvs «Tas notika šeit»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 26. janvāra ceturtdienās pulksten 21.10 LTV1 atgriežas dokumentālais raidījums "Tas notika šeit", ko veido filmu studija "Mistrus Media" sadarbībā ar Latvijas Televīziju.

Dokumentālais raidījums "Tas notika šeit" jau ceturto sezonu atgriežas pie Latvijas Televīzijas skatītājiem, lai atklātu noslēptus vai maz zināmus vēstures stāstus vietās, kas nav populārākie Latvijas tūristu galamērķi. Raidījuma komanda 2022. gada vasarā devās uz Vadakstes, Vandzenes, Lēdurgas, Bebrenes un Remtes pagastiem kopā ar vēsturniekiem Innu Gīli, Edgaru Plētienu, Gati Krūmiņu, Jāni Goldšmitu, Kasparu Zelli, Andri Levānu un Uldi Neiburgu, kuri kopā ar žurnālistu Dāvidu Ernštreitu trīs dienas meklēja un pētīja  unikālus stāstus, cilvēkus, notikumus, kā arī pierādīja, ka šajos pagastos dažādos laikos ir risinājušies ievērības cienīgi un pasaules vēsturei nozīmīgi notikumi. Katrā no vietām pēc trīs dienu pētīšanas, taujāšanas un meklēšanas arhīvos vēsturnieki iedzīvotājus iepazīstināja ar  savu jaunatklāto stāstu un pēc vietējo balsojuma labākā stāsta nosaukums tika dots kādai īpaši izmeklētai vietai katrā apvidū.

"Latvija vairāku gadsimtu garumā ir bijusi dažādu vēsturisku notikumu krustpunkts. Gadu gaitā dažādas politiskas iekārtas te atstājušas savu nospiedumu, un vietas – novadi, pagasti un nelieli ciemati – zaudējušas savus unikālos stāstus, iegūstot mūsdienām raksturīgo apslēpto aizmirstību. Daudzu Latvijā apdzīvotu un mazapdzīvotu vietu kultūrvēsturiskie slāņi, nostāsti, mīti un noslēpumi palikuši aizmirsti un neatklāti," norāda raidījuma veidotāji.

Raidījumā atklāsies dažādi pārsteidzoši un līdz šim nezināmi fakti, piemēram, par atturībnieku kustības ietekmi uz kolhoza vadības lēmumiem, deviņdesmito gadu kontrabandas vērienu, brīvmūrnieku ložu 18. gadsimta Latvijā. Vēsturnieki izsekos sarežģītiem notikumiem un likteņiem, kas gadu gaitā pārvērtušies par leģendām un mītiem. Tiks apgāzti arī vairāki ļaužu iztēlē radīti stāsti, kas iepriekš kā neapgāžami fakti bijuši pat aprakstīti grāmatās. 

Vēstures detektīvs "Tas notika šeit" atklās daudzu Latvijā apdzīvotu un mazapdzīvotu vietu kultūrvēsturiskos slāņus, nostāstus, mītus un noslēpumus.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vēstures detektīva "Tas notika šeit" 4. sezona from Mistrus Media on Vimeo.

"Tas notika šeit" sākās, savulaik iedvesmojoties no Zviedrijas sabiedriskās televīzijas raidījumiem, pēc kuru noskatīšanās cilvēki sāka apmeklēt vietas, kuru iepriekš nebija ierastajos tūrisma maršrutos. Tā tas noticis arī Latvijā, taču Latvijas vēsture ir tik interesanta, ka tās stāsti vai atklājumi nereti neatpaliek no detektīvromāniem. Droši varam teikt, ka iepriekšējo trīs raidījuma sezonu laikā atklātās vietas kļuvušas par intriģējošiem Latvijas tūrisma galamērķiem, un paldies skatītājiem, kuri skatās, dalās ar mums stāstos un aicina pie sevis nākamajā sezonā," teic viens no raidījuma producentiem un filmu studijas "Mistrus Media" vadītājs Gints Grūbe.

Raidījumu ciklu veido filmu studija "Mistrus Media" sadarbībā ar Latvijas Televīziju, tā režisore ir Inese Kļava, laukuma režisore Lote Gediņa, montāžas režisori Toms Krauklis, Beatrise Ziediņa, Inese Kļava, operatori Jānis Šēnbergs, Jānis Kešāns, Jānis Saļms, Mārtiņš Jurevics un Ivo Skanstiņš, skaņas ieraksta operators Tālivaldis Tālis Āboliņš, komponists Kārlis Auzāns, producenti Elīna Gediņa-Ducena, Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, izpildproducente Anete Ruperte.

Raidījuma partneri – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Latvijas Nacionālais arhīvs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti