Pie Latvijas skatītājiem nonāks animācijas filmu autora Vladimira Leščova jaunākais darbs «Comeback»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Visu šo nedēļu klātienē un tiešsaistē turpināsies Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF). Tā programmā šogad ir ļoti bagātīgs nacionālo pirmizrāžu klāsts. Starp tām arī pasaulē atzītā animācijas filmu autora Vladimira Leščova jaunākais darbs “Comeback” jeb “Atgriešanās”. Astoņas minūtes garā īsfilma iekļauta Nacionālo īsfilmu konkursa programmā, un to festivāls izrādīs 19. oktobrī.

Pie Latvijas skatītājiem nonāks animācijas filmu autora Vladimira Leščova jaunākais darbs «Comeback»
00:00 / 04:30
Lejuplādēt

Savukārt 18. oktobrī festivāls piedāvās īpašu tieši Vladimiram Leščovam veltītu filmu skati “Persona”, kurā iekļautās sešas filmas ļoti labi atklās viņa unikālo rokrakstu.

Vladimira Leščova lakoniskās īsfilmas ir smalki noskaņu stāsti, allaž jēdzieniski ietilpīgi un poētiski.

Jaunākā filma “Comeback” raisa pārdomas par bērnības notikumu dziļo ietekmi uz visu mūsu dzīvi. Filmas galvenais varonis ir tēvs, kuram kāda ziemas diena atsauc atmiņā paša nepiepildīto sapni – kļūt par hokejistu –, un viņš šo sapni nodod tālāk savam dēlam cerībā, ka varbūt dēls to īstenos.

Filmā atpazīstami Vladimira Leščova izsmalcinātie, niansētie zīmējumi, taču jaunums ir tas, ka šī ir pirmā reize, kad viņš tos nav zīmējis ar zīmuli uz papīra, bet digitāli. Autors stāsta: “Mana pirmā digitālā filma. Filma, ko es 100% uztaisīju digitāli. Man nebija īstā zīmuļa, man bija tāds speciālais elektroniskais zīmulis, man nebija papīra, man bija planšete. Ziniet, laiki mainās. Papīrs diemžēl nekļūst lētāks, tieši otrādi. Visas tās manuālās tehnoloģijas jau kļūst ekskluzīvas. Tas viss ir ļoti, ļoti dārgi.

Tagad viss daudz vienkāršāk notiek, līdz ar to arī lētāk. Bet līdz ar to zūd enerģētika.

Es arī bažījos šajā ziņā par savām filmām. Tāpēc es cenšos maksimāli strādāt ar roku, maksimāli imitēt. Kaut gan šis vārds “imitēt” skan nedaudz kā “melot”, bet diemžēl, jā, es mēģinu imitēt zīmuļus vai kaut kādas tehnikas datorā.”

Filma “Comeback”
Filma “Comeback”

Kopš pirmās īsfilmas “Vectēva medus”, kas tapa pirms 18 gadiem, Vladimirs Leščovs ir ļoti dāsni novērtēts ar starptautiskām kino balvām, aicināts piedalīties neskaitāmos festivālos.

Kas ir tas, kas viņa filmās uzrunā tik dažādu valstu un arī kultūru cilvēkus? – uz šo jautājumu filmu autoram pašam skaidras atbildes nav: “Kaut kāda enerģija, kas starp mani un skatītāju izveidojas, vai ķīmija… es to ķīmiju nevaru paskaidrot. Es varu pateikt tikai vienu, ka es, godīgi sakot, par skatītāju nedomāju. Es nedomāju, lai viņam izpatiktu. Es daru to, ko man gribas un kas man pašam patīk. Varbūt tur arī ir tā atslēga. Jo to, ko es taisu, es taisu ļoti atklāti, godīgi.”

Vladimira Leščova stāsti ir universāli. Viņš tajos bieži izmanto atmiņu motīvus un spēj tiem piešķirt tik ļoti labdabīgu, siltu un iekļaujošu nostalģiju, ka ar tiem ir viegli identificēties ļoti daudziem skatītājiem. Tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ viņam ir tik liels cienītāju loks visā pasaulē – uzskata kino kritiķe, ''Riga IFF'' kuratore un filmu kataloga autore Dārta Ceriņa.

Arī savā jaunākajā filmā “Atgriešanās” viņš suģestē ar savu stāstu par bērnību, kas vienlaicīgi ir burtisks un tēlaini ietilpīgs.

“Runājot arīdzan par filmas nozīmi mākslinieciskās estētikas un rokraksta ziņā, tad, protams, šī ar roku veidotā animācija Leščovu padara unikālu arī pasaules kontekstā ar savu tēlainumu, ļoti spēcīgu un pārdomātu miniatūras formu,” skaidro Dārta Ceriņa. “Katra viņa filma ir ļoti meistarīga, arī literārā kvalitātē veidots stāstiņš, kurā ir daudz dažādu intonāciju, humors, nostalģija, zināma smeldze. Tāpat tāda nobrieduša autora rotaļība, pārzinot formu un saturu. Man personīgi vienmēr, skatoties Leščova filmas, tostarp, “Comeback”, tas, kā viņš veido struktūru, atgādina literāta O. Henri stāstus.”

Filma “Comeback”
Filma “Comeback”

Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmā pirmdien, 18. oktobrī, ir iekļautas Vladimira Leščova sešas filmas, kas tapušas laikā no 2007. līdz 2018. gadam.

Savukārt otrdien būs skatāma viņa jaunākās filmas “Comeback” Latvijas pirmizrāde, kas līdz ar citām Latvijas autoru filmām iekļauta Nacionālajā īsfilmu konkursā.

Riga IFF filmu apskati

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti