Kultūras rondo

Festivāls "Šalc" aicina uz koncertiem Liepājā, Ventspilī un Cēsīs

Kultūras rondo

Festivālā "Vivat Curlandia!" skanēs viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka mūzika

Elīna Ruka fotogrāfijās pievēršas ūdens tēmai

Personisks konflikts Elīnu Ruku mudinājis fotogrāfijās pievērsties ūdens tēmai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

19. jūlijā Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklās Elīnas Rukas fotoizstādi "Visi viļņi pieder jūrai". Ūdens tēmai māksliniece pievērsusies personisku iemeslu dēļ. Pašas iekšējais konflikts mudinājis fotogrāfi to pētīt arī mākslā.

“Pie tēmas par ūdeni sāku strādāt personīgu iemeslu dēļ. Jūra mani vienmēr vilinājusi, esmu dzīvojusi lielāko daļu piekrastē, bijusi jūras tuvumā. Bet man neizprotamu iemeslu dēļ es no jūras baidos vairāk nekā citi cilvēki,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atklāj Elīna Ruka.

Izstādē būs apskatāmi darbi, kas radīti laikā no 2015. līdz 2018. gadam, atspoguļojot autores rokrakstu, kas veidojies studiju laikā ASV, kā arī darbi no cikla "Aqueous".

“Vēl joprojām neesmu iemācījusies peldēt. Šis iekšējais konflikts radīja interesi sākt to pētīt mākslā. Varbūt caur mākslu atradīšu atbildi uz šo jautājumu,” turpina Ruka.

Ruka norāda, ka, pētot tēmu, darbi sāka kļūt telpiskāki.

“Ūdens visu laiku kustībā, likās interesants aspekts, kontrasts – nekustīgā fotogrāfija un temats, kas visu laiku plūst,” atzīst Ruka.

Viens no aspektiem, kas mākslinieci interesē pašas darbā – bildes sāk kustēties. Daudzslāņainība darbos Rukai ir svarīga arī fiziski, veidojot savus darbus.

“Viens no procesiem, kā veidoju fotogrāfijas, – printēju uz caurspīdīga materiāla un, kārtojot slāņos, izveidojas gala kompozīcija. (..) Materiāls sasaucas ar tēmu. Likās interesanti savienot tematiku ar materiālu, formu,” bilst Ruka.

Māksliniece arī norāda, ka tēma iespaido to, kā viņa strādā. Katrs darbs attīsta nākamo, kā viļņi pārplūst.

Tā kā ūdens tēmai Ruka pievērsusies personisku iemeslu mudināta, izstādē viņu interesē, vai cilvēks no malas arī kaut ko jūt. “Mani interesē, vai skatītājs sajūt savu pieredzi caur manu mākslu,” norāda Ruka.

Māksliniece ir sagatavojusi nelielas kartītes, kuras varēs paņemt izstādes apmeklētāji. Taču viņa vēlētos, lai cilvēki, kas izvēlas tās paņemt, turpat muzejā uzrakstītu savu stāstu par ūdeni vai atsūtītu viņai to vēlāk.

“Būtu ļoti priecīga, ja cilvēki vēlētos padalīties ar savu stāstu,” bilst Ruka.

Elīnas Rukas izstādi "Visi viļņi pieder jūrai" Fotogrāfijas muzejā varēs aplūkot līdz 19. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti