Kultūras ziņas

Vai Nacionālais teātris tiesāsies ar Tukuma muzeju?

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Gotharda Frīdriha Stendera darba ekranizācija

Pēc Vecā Stendera darba top filma «Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

24. septembrī tiks uzsākta jaunās režisores Lāsmas Bērtules pilnmetrāžas filmas "Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas" 2. daļas filmēšana, kas tiks uzņemta dažādās kultūrvēsturiskās vietās visā Latvijā. Filma balstīta Gotharda Frīdriha Stendera 1774. gada izdotajā populārzinātniskajā darbā ar tādu pašu nosaukumu. Tās 1. daļa tika izrādīta 2021. gada Nacionālās kino balvas festivālā "Lielais Kristaps" labākās studentu filmas kategorijā, bet pilnā formātā filma pie skatītājiem nonāks 2023. gadā, informēja filmas veidotāji.

"Filma stāsta par Veco Stenderu, kurš ar savas grāmatas palīdzību cenšas apgaismot latviešus – izglītot, kā iekārtota pasaule, un vest viņus pie saprašanas. Latvieši ir centīgi skolnieki, bet vienlaikus stūrgalvīgi turas pie savām māņu ticībām. Laikam ejot, Stenders no skaidrotāja pārtop klausītājā un palēnām pats sāk līdzināties "latvim"," skaidroja filmas autori.

Filma tiks uzņemta uz melnbaltas 16 mm kino lentes, par ko rūpēsies operators Dāvids Smiltiņš. Savukārt, galvenās mākslinieces Haneles Zanes Putniņas un kostīmu mākslinieces Ievas Kupcānes pārziņā būs 18. gadsimta vides un tērpu radīšana, izmantojot minimālus līdzekļus. Filmas tapšanā piedalīsies gan profesionāli, gan neprofesionāli aktieri, galveno lomu atveidos māksliniece Ieva Putniņa.

Lāsma Bērtule pārstāv Latvijas jauno režisoru paaudzi un ir viena no retajām režisorēm, kas pretēji plašajām digitālā kino iespējām izvēlas strādāt ar filmu lenti. Paralēli režisores darbam Lāsma Bērtule strādā Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvā, palīdzot saglabāt Latvijas kino mantojumu, un nodarbojas ar eksperimentālā kino popularizēšanu biedrībā "Baltic Analog Lab". "Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas, 1. daļa" bija viņas maģistra darbs Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā.

Filmu finansē Valsts kultūrkapitāla fonds. Producē – "Berghein Production".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti