Pēc skandāla ap Polaņska filmu atkāpjas Francijas «Cēzaru» akadēmijas valde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atkāpusies visa Francijas kino godalgas "Cēzars" akadēmijas valde, un tas noticis tikai divas nedēļas pirms prestižā apbalvojuma ceremonijas un pēc tam, kad 200 aktieri, režisori, producenti un citi kino jomas cilvēki bija pieprasījuši "nopietnas reformas".

Akadēmija izpelnījusies skaļu kritiku no dažiem sabiedrības sektoriem, gaismā nākot faktam, ka vislielākajam balvu skaitam šogad izvirzīta strīdīgu reputāciju iemantojušā režisora Romāna Polaņska filma "J'accuse" ("Virsnieks un spiegs").

"Lai godinātu tos vīriešus un sievietes, kas gādājuši, ka 2019. gadā kino notiek, lai rastu mieru un garantētu, ka kino festivāls arī turpmāk paliek tikai par to - par festivālu, valde vienbalsīgi nolēmusi atkāpties,"

teikts franču kino akadēmijas paziņojumā. "Šis kolektīvais lēmums ļaus pilnībā atjaunot valdi."

Biedru sapulce notiks pēc 28. februārī gaidāmās balvu ceremonijas, lai ievēlētu jaunu valdi un vadību, kas strādās pie reformu īstenošanas un modernizācijas.

Vairāk nekā 200 kino jomas ļaudis atklātā vēstulē trešdien kritizēja akadēmijas "nespēju funkcionēt" un tās darbību necaurskatāmību.

Kopš godalgu "Cēzars" ieviešanas nav mainījušies tās piešķiršanu regulējošie statūti, bet vairāk nekā 5000 akadēmijas biedru nav balsstiesību vai ietekmes uz akadēmijas lēmumiem, norādīja vēstules autori.

Akadēmijas valde, atbildot uz vēstuli, paziņoja, ka lūgs Nacionālo Kino centru - Kultūras ministrijas struktūru - iecelt vidutāju, kas pārraudzīs organizācijas statūtu un pārvaldības "dziļās reformas".

Tas, ka Polaņska filma iekļauta godalgu nominantu īsajā sarakstā, izsaucis vienlīdzības jautājumu ministres, sieviešu organizāciju un dažu kritiķu pārmetumus, bet, kā skaidroja "Cēzara" akadēmija, nevajadzētu sagaidīt, ka vērtējot filmas, tā pauž nostāju morāles jautājumos.

Polaņska filma, kas jau saņēmusi godalgas Venēcijas kinofestivālā, nominēta 12 "Cēzariem".

Polaņskis Venēcijā saņēma labākā režisora un kritiķu godalgu, bet filma "J'accuse" Francijā izpelnījās lielu skatītāju interesi un guva komerciālus panākumus, neraugoties uz oponentu protestiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti