Kultūras ziņas

Iepazīstinām ar "Kilograms kultūras" pretendentiem

Kultūras ziņas

"Saniknotā slieka" - komēdija, kas liek domāt

"Pastaiga ar Padegu" pa mūsdienu Rīgu

«Pastaiga ar Padegu» pa mūsdienu Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Berlīnē dzīvojošais Martins Merkurs, apmeklējot Rīgu, nejauši atklāja latviešu mākslinieku Kārli Padegu. Tas iedvesmoja viņu, eksperimentējot ar fotografēšanas paņēmieniem, izveidot izstādi “Pastaiga ar Padegu”. Izstādi sestdien, 13.janvārī, atklās Kaņepes Kultūras centrā.

Interesējoties par Padega mākslu un personību, Martins Merkurs atklāja 30.gados dubultekspozīcijas tehnikā uzņemtās fotogrāfijas, kas tapušas, Padegam sadarbojoties ar vācu fotogrāfu Henrihu Baueru.

„Kad grāmatā, ko nejauši nopirku, atklāju Padega pieminekļa fotogrāfiju Rīgas centrā, mēs devāmies turp. Man ļoti patika šī piemiņas vieta. Uzzināju, ka savulaik viņš tieši tur uz parka žoga bija izkarinājis savas gleznas, jo Padegs bija savrupnieks, kurš galerijās neizstādījās,” stāsta Merkurs.

Projekta autore Liene Šilde skaidro, ka radusies ideja nofotogrāfēt Padega bronzas statuju, kas atrodas pie Vērmanes dārza, „un ar otro ekspozīciju viņu ņemt pastaigā pa Rīgu.”

Pastaigas maršruts tika veidots, ievērojot iespējamās Padega uzturēšanās vietas. Fotogrāfijās izvēlētie kadri ir nejauši, māksliniekiem uzticoties mirkļa izjūtām. Dubultās ekspozīcijas efekts rada priekšstatu par grafiskām līnijām.

Izstāde “Pastaiga ar Kārli Padegu” Rīgā būs aplūkojama līdz 4.februārim. Pēc tam tā ceļos uz Berlīni, kur līdzīgā radošās kultūras centrā tiks atklāta izstāde, kas paplašināta ar Padegam veltītu ekspozīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti