Kultūras ziņas

Ar Ingas Kalnas solokoncertu sāk operas un baleta sezonu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Matīsa Kažas jaunākā filma Edinburgas Starptautiskajā kino festivālā

Pašmāju filma «Neona pavasaris» piedzīvo starptautisko pirmizrādi Edinburgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Studente no Rīgas priekšpilsētas, šķirta ģimene, pagrīdes reiva scēna, iemīlēšanās, ballītes – šāds ir filmas "Neona pavasaris" stāsts. Tas ir režisora, scenārija autora un producenta Matīsa Kažas jaunākais darbs, kas Rīgā būs skatāms šī gada rudenī, bet 12. augustā pirmo tikšanos ar skatītājiem piedzīvo Edinburgas Starptautiskajā kinofestivālā.

Piektdien Edinburgas Starptautiskajā kinofestivālā, kam ir vēsture un tradīcijas kopš 1947. gada, pasaules pirmizrādi piedzīvo režisora Matīsa Kažas jaunākā filma "Neona pavasaris". Veidotāji to piesaka kā nospriegotu jauniešu drāmu un naktsdzīves hroniku. Notikumi risinās pagrīdes reiva ballīšu fonā, bet stāsta par cilvēku attiecībām.

"Cik sarežģīti patiesībā ir veidot attiecības, ka tas brīžiem nesanāk, tā kā iecerēts, un dažādos līmeņos, ne tikai romantiskas attiecības, bet arī tur ir stāsts par jaunas sievietes attiecībām ar savu tēvu un māti, un mazo brāli. Manuprāt, filma skar daudz tēmu, kas ir man personīgi svarīgas, gan arī daudziem citiem jauniem cilvēkiem," par darbu stāsta režisors, scenārija autors, producents Matīss Kaža.

Galvenās lomas atveidotāja un scenārija līdzautore ir dzejniece Marija Luīze Meļķe, kurai šī ir pirmā pieredze kino. "Ekrānā izskatās viss diezgan līdzīgi tam, kā dzīvē notiek, bet tas faktiskais mirklis, kurā mēs filmējam, tur nav pilnīgi nekā no tādas autentiskas pieredzes," atzīst Meļķe. "Tas vienkārši pat nav iespējams, tāpēc ka tev skraida līdzi kādi pieci džeki ar gaismu un skaņu, un tev ir izstāstīts – aizej tur, tad paskaties uz to pusi, tad tā, tāda deja ar operatoru, viss ir sarunāts, – un tā ietvaros ir jābliež šīs it kā īstās lietas."

"Šis darbs ir lielā mērā koprades darbs, bez tam tāds darbs, kurā mēs arī atsevišķos gadījumos veicām kaut kādus pētījumus, teiksim, intervējot jauniešus no šīs reiva komūnas, iedziļinoties problemātikā, jo filma skar gan LGBT attiecības, gan narkotiku lietošanu, gan šķirto ģimeņu tēmu zināmā mērā, tā kā tur ir arī daudz sociāli jūtīgu tematu," klāsta Matīss Kaža.

Filmas izplatīšanas tiesības iegādājies Amerikas uzņēmums "Magnolia Pictures International", kas pavērs iespējas sasniegt plašāku auditoriju.

Matīss Kaža uzsver: "Tas, uz ko es ceru, protams, ir, ka uz šo filmu nāks jauniešu auditorija. Kā producents es varētu teikt, ka es gribu, lai atnāk visi tie jaunieši, kas skatās seriālu "Eiforija", tāpēc ka tā ir gana liela auditorija, un es domāju, ka viņiem arī šī filma patiks, bet, jā, tā mērķauditorija mums ir no 16 līdz 30 gadiem, tie ir tie skatītāji, kurus mēs vēlētos ieraudzīt kinoteātru zālēs šoruden."

"Neona pavasara" pirmizrāde Latvijā gaidāma 14. oktobrī Rīgas Starptautiskajā kino festivālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti