Pasaules koru olimpiādes čempioni izdzied Raini un Aspaziju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Publicēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās īsfilmu sērijas "Domasspēks" (#domasspēks) septītā epizode, kurā Raiņa un Aspazijas dzeju muzikālā improvizācijā izdzied Pasaules koru olimpiādes čempioni vokālais ansamblis "Ars Nova" no Ungārijas

Vokālo ansambli "Ars Nova" 1993.gadā dibināja diriģente Katalina Klisa. Ansamblis sniedzis simtiem koncertu visā pasaulē, kā arī ieguvis apbalvojumus dažādos konkursos, tai skaitā čempiona titulu Pasaules koru olimpiādē, kas 2014.gadā notika Rīgā.  Šobrīd ansamblis ieņem augsto septīto vietu pasaules vokālo ansambļu rangā (pēc "Interkultur World Rankings" datiem).

"Ars Nova" septītajā projekta "Domasspēks" sērijā Raiņa un Aspazijas dzeju interpretē netradicionāli - to izdziedot muzikālā improvizācijā. Šajā epizodē iekļauta Aspazijas dzeja no dzejoļu krājuma "Kaisītās rozes" un Raiņa dzeja no dzejoļu krājuma "Jaunais spēks".

Aizraujošs bija šīs epizodes tapšanas process - filmēšanas grupa bija liecinieki, kā ansamblis ar Raiņa un Aspazijas dzeju satiekas, strādā mēģinājumā, improvizējot un meklējot dažādus muzikālus izteiksmes līdzekļus, līdz tiek radīts pilnīgs muzikāls priekšnesums.

Katalina Klisa, stāstot par pieredzi, atzīst, ka ansamblim šis bija neordinārs izaicinājums, jo viņi reti nodarbojas ar improvizāciju. "Bija ļoti interesanti redzēt, kā šim uzdevumam atvērās katrs ansambļa dalībnieks. Ja sākumā process tika uztverts ar piesardzību, tad vēlāk jau katrs iesaistījās ar savām idejām. Manuprāt, mums izdevās dzejai atrast tādu skanējumu, kur mūzika papildina tekstu," saka diriģente.

Kā vēstīts, "Domasspēks" (#domasspēks/ #mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā

Īsfilmas tiek veidotas Jura Podnieka studijā. Režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

       

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti